Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U “Suncu” zablistale komunikacijske radionice

Autor: Teuta Babajko Jamičić

04.03.2009. 23:00
U “Suncu” zablistale komunikacijske radionice

Foto: Adam VIDAS



Vezano uz suradnju s roditeljima, ona je u “Suncu” tijekom pedagoške godine intenzivirana radi zajedničkog ostvarivanja kvalitetnijeg odgojnog procesa. Na taj način, a posebno radom u komunikacijskim radionicama, unaprijedila se suradnja roditelja i odgojitelja, što se očitovalo u povećanom interesu roditelja za aktualnu problematiku djece


Zadarski gradski vijećnici ovih su dana prihvatili Izvješće o radu Dječjeg vrtića “Sunce” za 2008. godinu. Njime su obuhvaćeni podaci o realizaciji godišnjeg plana i programa rada, prema kojima je tijekom prošle pedagoške godine realiziran primarni desetosatni i petosatni program te program predškole.
Primarnim programom obuhvaćeno je 713 djece, dok je program predškole pohađalo 120 djece. Ljetni program, koji je trajao od 30. lipnja do 31. kolovoza 2008. godine, bio je organiziran u područnom vrtiću “Ciciban”, a pohađalo ga je 294 djece.
Sanacije vrtića
Što se tiče materijalnih uvjeta rada, radi njihova poboljšanja tijekom prošle pedagoške godine sanirano je nekoliko područnih vrtića. Uz klimatizaciju vrtića Smiljevca i “Vladimir Nazora”, gdje je izmijenjen krov, stolarija i električne instalacije te sanirani podovi, i u “Maslačku” je promijenjena stolarija.
Vezano uz odgojno-obrazovni proces u “Suncu”, treba istaknuti da se odvijao prema programskom usmjerenju odgoja i obrazovanja djece, koji se zasniva na humanističkoj razvojnoj koncepciji. Shodno tome, kontinuirano i sustavno pravile su se aktualne i specifične potrebe djece prilikom upisa, u razdoblju adaptacije kao i tijekom cijele pedagoške godine. Cilj je bio optimalno zadovoljavanje dječjih prava i potreba putem prilagođavanja organizacije i program njihovim razvojnim karakteristikama. Putem akcijskih istraživanja mijenjali su se neki aspekti odgojno-obrazovnog procesa – okruženje i organizacija prehrane – a sve radi aktivnog učenja djece vlastitim sudjelovanjem i stvaranja dječjih prava.
U “Suncu” se tijekom prošle pedagoške godine intenzivnije radilo na primjeni sadržaja iz Programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava – prava djeteta te na projektnom planiranju i akcijskom istraživanju cjelokupnog vrtićkog konteksta. Polaznici “Sunca” sudjelovali su na smotri projekata NPOOLJP u Zagrebu s temama “Mali glagoljaši” i “Dan grada Zadra – Sv. Krševan”.
Široka lepeza suradnje
Što se tiče naobrazbe i stručnog usavršavanja, ono se odvijalo kroz različite oblike edukacije, koja se pokazala učinkovita na polju podizanja profesionalne kompetencije djelatnika, što je znatno utjecalo na kvalitetu rada. Kroz radioničke oblike rada odgojitelji su iskustveno i timski surađivali u pojedinim segmentima odgojno-obrazovnog rada, a stručna postignuća prezentirana su na različitim skupovima.
Vezano uz suradnju s roditeljima, ona je u “Suncu” tijekom pedagoške godine intenzivirana radi zajedničkog ostvarivanja kvalitetnijeg odgojnog procesa. Na taj način, a posebno radom u komunikacijskim radionicama, unaprijedila se suradnja roditelja i odgojitelja što se očitovalo u povećanom interesu roditelja za aktualnu problematiku djece te traženju potpore i pomoći u odgoju. Prema procjenama stručnih suradnika u vrtiću, kvaliteta rada s roditeljima mogla bi se dodatno unaprijediti i to u svojevrstan partnerski odnos, uz veći angažman svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa u smislu edukacije i praktične primjene stečenih znanja i vještina u praski.
Radi podizanja kvalitete rada Vrtić “Sunce” surađivao je s brojnim vanjskim, odnosno društvenim čimbenicima – školama, Sveučilištem, Kazalištem lutaka, županijskim i gradskim uredima za prosvjetu i kulturu, Zavodom za javno zdravstvo, Općom bolnicom Zadar, Centrom za socijalnu skrb…