Glagoljaška renesansa i 17 autora iz Chicaga

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kosta_jerolimov
Kosta Kostov, voditelj 'Jadertine' i Josip Kregar, koji je otvorio izložbu "Glagoljaška renesansa"

U auli Gradske uprave grada Zagreba otvorena je izložba "Glagoljaška renesansa", koju smo imali priliku vidjeti nedavno u izložbenom prostoru Znanstvene knjižnice u Zadru. Radovi na temu glagoljice 32 autora iz 9 zemalja Europe, SAD i Hrvatske te veliko zajedničko platno 15 x 3,5 met. s motivima Assemanievog brevijara dojmljivo su popunili veliki prostor ulaznog foaeja Gradske uprave u Vukovarskoj aveniji. Postav je nadopunila izložba "Glagoljaški tragovi" autorice Antonie Duende iz Berlina.

Na otvorenju je nazočila brojna publika i uzvanici, među kojima i predstavnici veleposlanstava Bugarske, Austrije, Slovačke, SAD, kao i predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, umjetnici i kulturna javnost grada Zagreba. Uime grada Zadra na otvorenju je nazočio prof. Radovan Dunatov, pročelnik za kulturu pri gradskom Poglavarstvu. O značaju glagoljice i njezinom povijesnom i kulturnom aspektu zapažen govor održao je akademik prof. Josip Bratulić. Predsjednik UO JADERTINA ak. kipar Konstantin Kostov predstavio je program „Glagoljaška renesansa" te u ime organizatora na dar uručio povelju i platno Assemanievog brevijara predsjedniku Hrvatskog povjerenstva za UNESCO akademiku Markoviću.

Povodom nacionalnog praznika Republike Bugarske, 3. ožujka, bugarski veleposlanik u RH, Nj. ekselencija g. Ivan Sirakov upriličio je domjenak te održao prigodan govor u kojem je naglasio povijesne i tradicionalno dobre odnose između Bugarske i Hrvatske, te podršku koju R. Bugarska pruža R. Hrvatskoj na njezinom putu u EU.

Kratkim govorom izložbu je otvorio Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

Na poziv bugarskog Parlamenta, isti postav će biti predstavljen u Klubu zastupnika u Sofiji tijekom mjeseca svibnja ove godine.

Dan kasnije, 2. ožujka u galeriji 'Kristofor Stanković' u Starogradskoj vijećnici grada Zagreba otvorena je izložba 17 autora umjetničkih grupacija ARC i BAA iz Chicaga, koju je zadarska publika imala prigodu vidjeti u Muzeju stakla u Zadru u mjesecu rujnu 2009.

U nazočnosti većeg broja umjetnika, kulturnih djelatnika i zagrebačke javnosti izložbu je otvorio prof. Josip Kregar, dopredsjednik Gradske skupštine grada Zagreba. Kosta Kostov u ime UO 'Jadertina' zahvalio je Gradskoj skupštini za već tradicionalnu dugogodišnju suradnju, te pozdravio prisutne i posebno Roberta Posta, otpravnika za odnose s javnošću pri veleposlanstva SAD u R. Hrvatskoj. Ovo je samo jedan od programa dugogodišnje suradnje, koju smo potpisali s kolegama iz Chicaga - naglasio je Kostov. Na poziv Gradske uprave Chicaga zadarski će se umjetnici predstaviti svojom izložbom u tom gradu ove jeseni, za što imaju i podršku Ministarstva Vanjskih poslova RH.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno