Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Metafora traktora

Autor: Željana Gardijan

04.03.2010. 23:00


Ovih su se dana zatresla Čobankovićeva “brda i doline” od traktorskog potresa koji je “zagrmio” cestama prijeteći blokadom Zagreba. Naime, ogorčeni seljaci ne pristaju na ukidanje poticaja i gaženje pustih obećanja koja su lakomisleno ukalkulirali u svoju godišnju računicu pa sada strahuju da bi se na “bubnju” mogla naći i njihova imanja jer ne mogu vraćati kredite.
S druge strane, njihov dežurni krivac ministar poljoprivrede, bez uvijanja otkriva golu istinu da novca za isplatu poticaja nema i da milijardu kuna ne mogu “požeti” na cestama brujeći traktorima.
Problem seljaka teško je rješiv, no još teže pada pomisao kako bi traktor mogao postati metafora općeg stanja u zemlji jer nisu samo seljaci na rubu izdržljivosti. Ono što zabrinjava je to što bi odgovor premijerke Kosor i ministra financija Šukera svima bio isti. Proračun ne može pokriti onoliko koliko su pred njega prostrli. Lanac neplaćanja, pada potrošnje, nezaposlenosti, poduzetničkog posrtanja, postaje sve duži i čvršći pa će, izgleda, te okove biti teško raskinuti.
Pokušaji da se seljake odobrovolji i umiri kompenzacijama njihovi predstavnici ne prihvaćaju ističući da njima ne treba umjetno gnojivo nego novac.
Nad aktualnom poljoprivrednom pričom nadvili su se teški oblaci jer se općenito u gospodarstvu loše sijalo pa će se i novac slabo žeti, a posljedice ove unutarnje gospodarske krize koju je globalna recesija samo do kraja raskrinkala, pogađaju i one bez traktora.
 Bolni rezovi koji su gotovo postali “poštapalica” premijerke Kosor tako polako oru brazde ogorčenja koje će premijerka s puno truda i mudrosti i što prije morati ravnati kako ne bi postale preduboke i kako traktori osiromašenih i nezaposlenih ne bi zakrčili ulice.
Kako se za sada, uz sve antirecesijske mjere ne nazire put oporavka može se očekivati val prosvjeda koji će zapljusnuti Vadu, a ona se za sada od “potopa”, izgleda, brani jedno šarmom premijerke Kosor koja na vanjskopolitičkom planu žanje samo uspjehe i pohvale. Kod Pahora, Berlusconija i Putina put je otvoren. A kod kuće traktorima zatvoren. Natezanje proračuna i pretakanje “iz šupljeg u prazno”, bez oporavka gospodarstva postat će nemoguća misija.
Umjesto da, svjesna toga, sve adute stavi na gospodarski oporavak, premijerka se opet zapliće u političku mrežu prozivajući SDP i HDSSB da obilaze seljake na kiši obećavajući im “brda i doline” i podupirući ih u prosvjedu koji, po njezinom mišljenju, nema smisla jer novca nema i neće samo tako niknuti na cesti. Ispada da je seljacima dobro, da im potpore ne nedostaju nego su ih samo na prosvjed nagovorili, a to što su prije propala Čobankovićeva “brda i doline” to kao da Vladu dovoljno ne brine.
Umjesto da se dogodi jedan oblik zajedništva na gospodarskoj platformi kako bi svi pokušali dati doprinos izlasku iz gospodarske krize koja generira i sve druge krize, SDP se bavi općim kritiziranjem Vlade i prigovaranjem kako im HDZ “kažnjava” jednog po jednog istaknutog člana, Mršića, Piculu i sad Obersnela, a premijerka “elaborira” tko to podupire traktorsku “revoluciju”.
Političko prepucavanje u ozbiljnoj gospodarskoj situaciji pokazuje da su političari neozbiljno shvatili metaforu traktora.