Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obranu preuzeo odvjetnik Petričić i zatražio izuzeće istražnog suca

Autor: Minja Gugić

04.03.2010. 23:00
Obranu preuzeo odvjetnik Petričić i zatražio izuzeće istražnog suca

Foto: Filip BRALA



Razlog kojeg je naveo u zahtjevu za izuzećem istražnog suca Ante Anića, jest činjenica da Ante Kurtović u četiri mjeseca, koliko je već pritvoren, nije ispitan, kao ni članovi njegove obitelji. Odgovor predsjednika Županijskog suda u Zadru, Antuna Klišmanića još nije dobio


Nakon stanke od tri godine poznati zadarski odvjetnik Milan Petričić, vratio se u odvjetničke vode i od odvjetnika Ante Krajine preuzeo obranu 29-godišnjeg Ante Kurtovića koji je osumnjičen kao glavni akter afere leasing “teške” oko 1,5 milijuna eura u bruto iznosu. Prije osam dana podnio je predsjedniku Županijskog suda u Zadru Antunu Klišmaniću zahtjev za izuzećem istražnog suca Ante Anića.
Razlog leži u činjenici da ga istražni sudac u četiri mjeseca, koliko je Kurtović u pritvoru, nije ispitao vezano uz 60-ak kaznenih djela prijevare.
Isto tako, prema tvrdnjama odvjetnika Petričića, Ante Kurtović i članovi njegove obitelji ni do danas nisu ispitani niti zbog prijetnji kojima su izloženi od kada je cijela afera izbila u javnost.
U zahtjevu za izuzećem suca Anića, kojeg potpisuje odvjetnik Petričić, među ostalim stoji kako i “danas, skoro četiri mjeseca nakon pritvaranja okrivljenog Kurtovića, istražni sudac Anić provodi istražne radnje, a s obzirom na tempo rada, provodit će ih mjesecima, bez da je ispitao okrivljenika koji je u pritvoru, a taj je pritvor najblaže rečeno sporan. Očito je naime, da pritvor služi zadržavanju okrivljenika za potrebe radnji koje treba provesti sudac Anić, a svakom objektivnom je jasno da ih taj sudac niti može niti hoće provesti” – stoji među ostalim u pismenom zahtjevu odvjetnika Milana Petričića.
– Ja sam osoba, koja sam još kao prijatelj obitelji Kurtović, a ne kao odvjetnik, savjetovao Anti da se sam prijavi policiji ne samo zbog njegove zaštite, nego i zbog istinitog priznanja svega. Policija je svoj posao odlično odradila, ali je zapelo kod suca Anića. To je za mene i mog klijenta poruka da začepimo gubice – rekao je jučer odvjetnik Petričić.
Anti Kurtoviću (29), koji je pritvoren još 3. studenog prošle godine, upravo prije dva dana produljen je pritvor na još dva mjeseca zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke.
S obzirom da trajanje pritvora u istrazi prema zakonu može trajati najviše šest mjeseci, u sljedeća dva mjeseca moglo bi se očekivati i podizanje optužnice.
Kurtovića se, podsjećamo, sumnjiči da je od prosinca 2005. do studenoga 2009. godine, od osoba zainteresiranih za kupnju brodova, stanova i vozila marke audi i VW u gotovini, dobivao 50 do 60 posto vrijednosti kupljene robe, a koje je prethodno od prodavatelja preuzimao na temelju ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja. Kupcima nije davao vozila u njihovo vlasništvo, nego na korištenje uz obećanje da će u dogledno vrijeme stvarni kupac biti upisan kao vlasnik. Nakon toga nastavio je otplaćivati rate leasinga od novca koji je dobivao od novih kupaca.
Kurtović je neko vrijeme uspijevao pokrivati dospjele rate, no kako taj sistem zahtjeva uključivanje sve više osoba, postajalo je sve teže.
Pritisnut prijetnjama, Kurtoviću nije preostalo ništa drugo, već da zatraži zaštitu policije pa je tako cijela “priča” i procurila u javnost.


 AŽURNOST ZADARSKOG OPĆINSKOG SUDA?




Milan Petričić je još kao zanimljivu, podvukao i činjenicu da je na Općinskom sudu u Zadru za osobu koja je, kako je rekao, u pritvoru već zakazana rasprava po privatnim tužbama koje su vezane uz zahtjev za naknadu štete.
– Tužbe su podnesene krajem prosinca prošle i u siječnju ove godine. Svakako je zanimljiva ta nevjerojatna ažurnost, ali i činjenica da su tužitelji dvije osobe koje je policija tada privela zbog prijetnji smrću obitelji Kurtović.
Riječ je o parnicama tužitelja Gorana Vitlova Siska, Pavla Bajla i Nevene Dujmović – izjavio je Petričić.