Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Oduprijeti se pritisku domaćina

Autor: Roman Morović

04.03.2010. 23:00
Oduprijeti se pritisku domaćina

Foto: Zvonko KUCELIN



Moramo izdržati njihov pritisak, naročito u startu i razviti našu igru, dakle da trčimo. Osim toga, ono što uvijek naglašavam je da ne smijemo protivniku dati drugi napad, naročito na gostujućem terenu. Jednostavno, ono što promaše, to moramo uhvatiti i taj defanzivni skok je jako važan


Kako najaviti sutrašnju utakmicu 23. kola NLB lige između Bosne i Zadra, ako uzmemo u obzir da je prije manje od sto dana Zadar na svom terenu razbio sarajevsku momčad sa čak pedeset koševa razlike? Istina, od 28. studenog 2009. obje su momčadi promijenile trenera (Bosna čak dva), a doživjele su i određene igračke promjene. Osim toga, Bosna je tada muku mučila s ozljedama, a i poznato je koliko je Zadar snažniji u svojoj dvorani nego u gostima. I naravno, kada utakmica ode u jednom takvom smjeru, gdje je samo pitanje s kolikom će razlikom završiti, često se dogodi da jednoj momčadi polazi sve za rukom, dok druga ne može odraditi ni neke najosnovnije stvari, što na kraju rezultira tako visokom razlikom.
Ali pedeset razlike je zaista mnogo. Sada je jedino pitanje da li su se u međuvremenu dogodile tako drastične promjene da Bosna sutra može pobijediti Zadar. U sportu je sve moguće, ali realno Zadar je u ovoj utakmici ipak veliki favorit. Bosni je ovo najgora sezona u posljednjih šest godina u NLB ligi (2007./2008. nisu igrali), a lošiji su bili samo u prve dvije sezone, kada su imali dvije, odnosno jednu pobjedu u 22 kola. Ove sezone, „studenti” su u 22 kola ubilježili samo četiri pobjede i to sve četiri na domaćem terenu, protiv Radničkog, FMP-a, Olimpije i posljednju 12. veljače protiv Heliosa.
Upravo je ta pobjeda od 11 razlike (66:55) protiv momčadi iz Domžala održala Bosnu u borbi za ostanak u ligi. Četiri kola prije kraja Helios ima pobjedu više, ali lošiji međusobni omjer pa bi u slučaju istog broja bodova na kraju sezone Bosna bila u prednosti. Nakon sutrašnjeg susreta sa Zadrom, Sarajlije očekuju još dva neugodna gostovanja, kod FMP-a i Budućnosti te dvije domaće utakmice, zaostala protiv Partizana i u posljednjem kolu protiv Zvezde.
Nimalo lak raspored, a s obzirom da Helios na papiru ima nešto lakši (u gostima Zvezda i Olimpija, kod kuće Zagreb i Radnički), lako je moguće da će Bosni za ostanak u ligi trebati dvije pobjede. Prema tome, ne treba posebno isticati od kolike je važnosti za sarajevsku momčad utakmica sa Zadrom i sasvim sigurno će uložiti sve do posljednjeg atoma snage za pobjedu. Svjestan je toga i Danijel Jusup, trener Zadra.
Agresivna Bosna
– Bosni je ova utakmica “biti ili ne biti” u smislu igranja dogodine u NLB ligi i mislim da su oni maksimalno koncentrirani i svjesni svoje situacije. Pobjeda protiv Zadra im jednostavno treba. Ali i za nas je ova utakmica isto tako važna. U pripremi sam igračima naglasio da trebaju očekivati možda malo i pretjeranu agresivnost protivnika. Mi moramo znati na to odgovoriti, naročito na samom početku utakmice. Ne smijemo podleći njihovoj agresivnosti, zbuniti se i tako ući u neku seriju grešaka. Pripremamo se i vjerujem da će se naši igrači uspjeti prilagoditi na takav način i model igre. Ta agresivnost Bosne vidjela se i na njihovim posljednjim dvjema utakmicama, koje sam gledao i oni od toga ne odustaju, posebno na početku svake četvrtine – kazao je Jusup na jučerašnjoj konferenciji za novinare na Višnjiku.
Nema sumnje da će domaćin sutra biti vrlo agresivan, a vrlo će važno biti i kakav će kriterij prema tome zauzeti suci. Jure Zdovc, trener Olimpije, nedavno je bio vrlo oštar u izjavi nakon poraza svoje momčadi u Sarajevu (79:76 nakon produžetka), zbog čega je zaradio kaznu od čak 6000 eura. Zdovc se tada koristio izrazima sramota i krađa te je doveo u pitanje čak i regularnost lige. “Čestitam svojim momcima jer su izdržali svu tu tuču”, kazao je Slovenac nakon te utakmice, koju je, zanimljivo, sudio Dubravko Muhvić. Premda nikada ne valja unaprijed razmišljati o nekakvim teorijama zavjere, Zadrani moraju ići u Sarajevo spremni na to da će vrlo vjerojatno suci tolerirati veliku agresivnost domaćina, a za to postoji jedan jedini lijek. Ne se žaliti, ne prigovarati, nego uzvratiti još jačom mjerom, ali naravno, na pametan način.
– Bosna već odavno gaji sličan stil igre, a to je jaki pritisak na loptu, gdje se izmjenjuju tri igrača. Imaju kvalitetne centre, u prvom redu Rakočevića, koji je u stanju odigrati leđima. Ti njihovi visoki igrači su dobri dodavači, bolji nego šuteri, s tim da je Milošević od svih njih najkvalitetniji šuter. Čini mi se da je to momčad koja je oživila u posljednje vrijeme i ukoliko mislimo dobiti ovu utakmicu morat ćemo odigrati na zaista visokoj razini – ukratko je trener Zadra opisao igru protivnika.
Izdržati pritisak
Što se Zadra tiče, situacija je prilično jasna. Samo sa četiti pobjede u posljednja četiri kola Zadrani se još uvijek mogu nadati plasmanu na završni turnir. Za to će im, naravno, trebati i porazi izravnih konkurenata, što s obzirom na raspored i nije toliko nemoguće. Međutim, u ovom trenutku je najvažnije da Zadar ovu utakmicu dobije i konačno prekine negativan niz. U posljednjih mjesec i pol dana Zadrani su samo jednom okusili slast pobjede (Domžale) i krajnje je vrijeme da se vrate pobjedama. Posljednja momčad na tablici, iako vrlo motivirana, idealna je prilika za to.
– Moramo izdržati njihov pritisak, naročito u startu i razviti našu igru, dakle da trčimo. Osim toga, ono što uvijek naglašavam je da ne smijemo protivniku dati drugi napad, naročito na gostujućem terenu. Jednostavno, ono što promaše, to moramo uhvatiti i taj defanzivni skok je jako važan. Nadam se da ćemo na utakmici uspjeti odraditi dosta toga za što smo se pripremali.
Najveći Jusupov problem u ovom trenutku je taj što mu nedostaju dva igrača iz prve petorke, razigravač Rok Stipčević i krilni centar Vladimer Boisa, no biti će to prilika za neke igrače koji su do sada bili u drugom planu. Tako će palicu prvog razigravača preuzeti Vedran Morović, a veću minutažu bi u nekim situacijama na vanjskim pozicijama mogli dobiti i mladi Pavle Marčinković i Ivan Batur, dok će pod košem sigurno ponovno priliku dobiti Miro Bilan, a tu su i Marino Šarlija i Jure Škifić.
– Stipčević sa frakturom ruke sigurno neće moći igrati neko vrijeme i zato smo ovaj tjedan iskoristili da druge igrače na to pripremimo i da ih osposobimo da preuzmu njegovu ulogu, kako bi se njegovo neigranje osjetilo što je manje moguće. Nadam se da ćemo u tome uspjeti. Situacija je izuzetno komplicirana, naročito na vanjskim pozicijama, s obzirom da njegovo neigranje nije lako nadomjestiti, ali moramo. Morović je sada prvi playmaker, a alternativa su mu Car i Rančić – zaključio je Jusup.


 BEZ STIPČEVIĆA I PROTIV BUDUĆNOSTI




Zbog frakture desne ruke koju je zaradio na utakmici protiv FMP-a u Beogradu, Rok Stipčević sigurno neće biti u sastavu sutra protiv Bosne, a ni sljedeći tjedan kada Zadar u svojoj dvorani dočekuje podgoričku Budućnost. Vladimer Boisa također neće putovati u Sarajevo, ali trener Danijel Jusup vjeruje da bi mogao biti spreman pomoći momčadi protiv Budućnosti.
– Rok mi djeluje optimistično, bolje mu je, trenira, ali siguran sam da ovu i sljedeću utakmicu neće moći igrati. Za dalje ćemo vidjeti. Stanje s Boisinim koljenom ide na bolje i očekujem ga na treningu sredinom idućeg tjedna. Možda u startu neće trenirati punim intenzitetom, ali vjerujem da bi na određeni način mogao participirati na idućoj utakmici – kazao je Jusup.


 ZA BOSNU IGRALO 20 IGRAČA


Sastav Bosne je dosta izmijenjen u odnosu na utakmicu u Zadru. Nakon te utakmice dogodila se prva promjena trenera, Vladu Vukoičića je zamijenio Goran Šehovac, ali je krajem siječnja i on napustio klupu Bosne, koju sada vodi Dejan Parežanin. Gotovo nevjerojatan je podatak da je za Sarajlije ove sezone u NLB ligi nastupilo čak dvadeset igrača. I to nešto govori o situaciji u klubu. Jedina dva igrača koji su do sada nastupili na svim utakmicama su centri Goran Bajić i Seid Hajrić, a tri utakmice je propustio najkorisniji igrač momčadi, šuter Suad Šehović. On predvodi Bosnu u gotovo svim statističkim pokazateljima, broju poena (13.7), skokova (6) i ukradenih lopti (1.6), a jedino titula najboljeg asistenta (5.4) pripada Feliksu Kojadinoviću. Na bekovskim pozicijama su još solidni Muhamed Pašalić i Zlatko Jovanović te osamnaestogodišnji Mirza Sarajlija, a na krilu Goran Radonjić i Božo Đurasović, koji je prošli tjedan zbog ozljede propustio prvu utakmicu ove sezone. U takvom sastavu, pa i da su ostali igrači koji su napustili klub (Češković, Vučurović, Copeland, Zimić) Bosna bi teško osigurala ostanak te su zato krajem prošle godine dovedena dva pojačanja iz Beograda. Prvo je iz Zvezde stigao krilni igrač Milan Milošević (prošli tjedan Hemofarmu u Vršcu ubacio 21 poen), a nakon toga iz Partizana vrlo dobar centar Žarko Rakočević. U momčadi već dugo nema ozljeđenog krilnog centra Ivana Ivanovića, koji je bio jedan od ključnih igrača Bosne, što je također jedan od razloga ovako loše situacije na tablici. Ipak, u klubu se nadaju kako će u samoj završnici NLB lige uspjeti izbjeći posljednje mjesto, a kao ohrabrenje je stiglo i nedavno osvajanje kupa BiH.