Zakon se u strankama ne poštuje jednako

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
hns
Ivan JAMIČIĆ
Zadarski haenesovci i ove su godine unaprijed podsjetili na Dan žena

Zadarski haenesovci i ove su godine unaprijed podsjetili na Dan žena i najavili ga na konferenciji za medije.

- Naša stranka propagira jednaka prava za sve ljude bez obzira na njihovu boju kože, vjeroispovijest ili spol, kazao je Denis Barić, predsjednik podružnice, i riječ prepustio kolegici Mirni Polić, predsjednici ženske inicijative HNS-a Zadarske županije.

Ona je u nadahnutom govoru između ostalog naglasila da žene čine 51% svjetske populacije, a raspolažu sa samo 1% svjetskog bogatstva i zarađuju tek 10% dohotka.

- Odgovor na ovakvu statistiku je u stereotipima poput onih da žene ne mogu biti dobre direktorice, menadžerice, poduzetnice, kirurginje ili političarke jer su prenježne, preslabe, neodlučne... Ali su zato odlične kućanice, roditeljice, spremačice, prodavačice i tajnice. Da bi se takvi stereotipi promijenili, potreban je veći društveni angažman žena, ali i muškaraca jer se bez njihove aktivne suradnje stvari ne mogu promijeniti, istaknula je Polić. Osvrnula se i na zastupljenost žena u hrvatskoj politici.

- Participacija žena u političkom životu regulirana je Zakonom o ravnopravnosti spolova, ali zakon se ne poštuje jednako u svim strankama. U Saboru HNS ima 40% zastupnica, SDP 32,73%, HDZ 21,22% i HSS 16,67%, dok druge stranke zastupnica uopće nemaju, kazala je Polić, dodajući da je u HNS-u 35% žena.

Članovi zadarske podružnice HNS-a današnje subotnje jutro provest će dijeleći karanfile ženama na Narodnom trgu. Nabavit će dvjestotinjak komada i nadaju se da će to biti dovoljno.

 DAN ŽENA U ZADRU

Ne slave samo haenesovci Dan žena. U našu redakciju stigle su i najave od antifašista, SDP-a i HDZ-a. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije međunarodni praznik obilježit će svečanom proslavom u ponedjeljak u 10 sati u prostorijama udruge na Trgu Petra Zoranića.

Otvorena tribina pod nazivom "Biti žena" očekuje nas u organizaciji Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Zadarske županije. U HNK Zadar u ponedjeljak u 19 sati tim povodom govorit će Maja Obad sa zadarskog Sveučilišta i Jadranka s. Rebeka Anić s instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", dok će moderatorica tribine biti Ana Lovrin.

Forum žena zadarskog SDP-a u ponedjeljak u 18 sati u stranačkim prostorijama na Trgu pet bunara organizira prigodno druženje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno