Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dan žena u Zadru uz tematska okupljanja, cvijeće i letke

04.03.2011. 23:00
Dan žena u Zadru uz tematska  okupljanja, cvijeće i letke


Na Narodni trg izlaze HSLS i HNS, SDP-ovke će političke poruke poslati sa stranačkog okupljanja, antifašisti će podsjetiti na doprinos žena u NOB-u, a Odbor za ravnopravnost spolova Skupštine Zadarske županije raspravljat će o ženama na tržištu rada


Međunarodni dan žena u  Zagrebu će biti obilježen prosvjedom s  kojeg će niz organizacija žena Vladi  uputiti trinaest zahtjeva za bolja radna  prava žena. Članice Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske,  Odbora žena Nezavisnih hrvatskih sindikata, Koordinacije Žene Hrvatske  udruge sindikata, Ženske sindikalne  mreže te Ženske mreže Hrvatske u utorak, 8. ožujka u 12 sati predstavnicima  Vlade uručit će svoje zahtjeve na Markovom trgu, te će se potom okupiti na  Trgu bana Jelačića. U Zadru će Međunarodni dan žena proteći uz tematske  sjednice i okupljanja te aktivnosti dijeljenja letaka i darivanja cvijeća.
Predstavnici županijskog HSLS-a već  jutros će na Narodnom trgu provoditi  informiranje građana o stavovima stranke vezano uz politike prema ženama  posredstvom letaka, a pritom će, kako je  najavio predsjednik Županijskog vijeća  Goran Šarin, ženama darivati karanfile, i  to u boji HSLS-a – žute.
U ponedjeljak, 7. ožujka, uloge žena u  antifašističkoj borbi na svečanom skupu  prisjetit će se članice i članovi Udruge  antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije. Kako je u pozivu na  skup najavio predsjednik udruge Vinko  Pedišić, ovogodišnje obilježavanje  Međunarodnog dana žena bit će stavljeno u korelaciju sa sedamdesetom  obljetnicom početka NOB-a u Hrvatskoj.
– Povijesna je činjenica da je u NOB-u  u Hrvatskoj s puškom u ruci sudjelovalo  43.660 žena te da je živote položilo 4.579  žena, da je 40.150 žena stradalo kao  žrtva fašističkog terora i da je od 290  proglašenih narodnih heroja bilo 18  žena, od kojih je 14 dalo svoje živote u  NOB-u Hrvatske, napomenuo je Pedišić.
Istog dana u 17 sati Forum žena SDP-a  održat će u stranačkim prostorijama  okupljanje članica, simpatizera i simpatizerki s kojeg će, uz predsjednice  gradskog i županijskog Foruma žena  Tatjanu Petrić i Milijanu Urošević, poruke poslati i predsjednice gradske i  županijske organizacije Ingrid Antičević  Marinović i Renata Sabljar Dračevac.
– Prilika je ovo i za povijesni osvrt u  kojem želim podsjetiti na dvije Hrvatice,  Mariju Jurić Zagorku i Maru Matočec  koje su se prije stotinu godina borile za  ravnopravnost žena u društvu, ali i za  usporedbu ondašnje situaciju s današnjim položajem žena u hrvatskom  društvu, a poruka koju šaljem jest da  svoja prava, napose pravo glasa, trebamo  iskoristiti kako bismo poboljšale svoj  društveni status i status u obitelji, kazala  je Petrić.
U utorak, 8. ožujka Odbor za ravnopravnost spolova Skupštine Zadarske  županije održat će tematsku sjednicu  „Žene na tržištu rada”. Na sjednici će,  kako je najavila predsjednica odbora  Nevena Petani,  sudjelovati i predstavnici  i predstavnice Obrtničke komore zadarske županije, a osim na probleme  nezaposlenosti i potplaćenosti žena, te  kršenja radnih prava žena, naglasak će  biti stavljen na poziciju žene obrtnice u  situaciji ekonomske krize.
Istog dana na Narodnom trgu akciju  će održati i članice i članovi HNS-a.
– Pripremili smo letak o poznatim  ženama u Hrvatskoj koje su, svaka u  svoje vrijeme, utjecale na razvoj demokracije i poboljšanje položaja žena u  društvu, a uz to ćemo poklanjati i ručno  rađene darove koje smo izrađivale  posljednjih mjesec dana kroz umjetničku radionicu koju vodi Silvijana  Dražović Kanazir, rekla je predsjednica  zadarskog HNS-a Vesna Sabolić.