Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Korlatska vina osvojila i Pariz

04.03.2011. 23:00
Korlatska vina osvojila i Pariz


Nagrada je potvrda onog u što smo duboko vjerovali od samog početka kako vinogradi na Korlatu imaju veliki potencijal. Izuzetno nas veseli da su naš trud koji smo uložili u stvaranje vina iz Korlata prepoznali pored domaćih i svjetski stručnjaci – Božo Škara


Na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina, u Parizu –  Vinalies Internationales  2011. u konkurenciji preko  3500 uzoraka, vina Korlat  merlot berba 2007., Korlat  syrah berba 2007. vinarije  Benkovac Badela 1862, s novih nasada u Korlatu i sauvignon Daruvar berba 2009.  Vinarije Daruvar, Badela  1862 osvojila su srebrne medalje.
Ocjenjivanje vina Vinalies  Internationales Pariz 2011.  održano je u siječnju i veljači  ove godine u organizaciji  Union des OEnologues de  France (Francuskog  udruženja enologa). Prema  pravilima OIV uzorke je ocjenjivalo 100 profesionalnih  ocjenjivača (sudaca) iz cijelog  svijeta. Sva nagrađena vina bit  će objavljena u knjizi 1000  Vins de Monde (1000 vina  svijeta) koju izdaje The  Union des OEnologues de  France.
– Nagrada je potvrda u ono  što smo duboko vjerovali od  samog početka kako vinogradi u Korlatu imaju veliki  potencijal. Izuzetno nas veseli  da su naš trud koji smo uložili  u stvaranje vina iz Korlata  prepoznali pored domaćih i  svjetski stručnjaci. Velika je  čast da će se nagrađena vina  naći u knjizi 1000 Vins de  Monde jer na taj način smatramo da će se mnogi upoznati sa kvalitetom proizvoda  koja se ovdje stvara, rekao  nam je Božo Škara, voditelj  vinarije Benkovac, Badel  1862. te dodao kako će se za  sve ljubitelje vinske kapljice  korlatska vina naći u trgovinama i vinotekama ovog  proljeća. 
Vina Korlat imala su promociju prije tri mjeseca u  Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, a prije tjedan  dana održala se promocija u  Zadru, u hotelu Bastion.     
Položaj Korlat sa 103 ha  novozasađenih vinograda nalazi se blizu Benkovca, vinogradi su zasađeni na „osvojenim” kamenim terenima  krša i makije. Loza raste iz  bijelog šljunka koji čuva vlagu  u dubini, a odbija sunčeve  zrake na grozd i pojačano ga  zagrijava. To daje posebna  vina s više od 14% volumnog  alkohola.
Korlat syrah duboke je  tamne crveno ljubičaste boje,  začinjen aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i  crnih grožđica uz arome kave,  crne čokolade te diskretne  arome duhana. Vino je živo,  toplo, uravnoteženo, trajno i  zrelo.
Korlat merlot je tamno crvene boje, snažne i bogate  strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća  trešnje i maline, dodatno harmonizirano začinskim aromama. Zlatni Sauvignon Daruvar je vino jasne zelenkasto-žute boje, u čijim se profinjenim aromama isprepliću  sortni mirisi bazge s aromama  egzotičnog voća te karamelasto-medastim tonovima. Na  okus je mekan, pun, a mirisi  se ugodno nastavljaju i u okusu. Ovo je međunarodno najnagrađivanije hrvatsko vino s  ukupno devet međunarodnih  medalja od 2006. godine.