Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kosor pohvalila demokratske prosvjede

04.03.2011. 23:00
Kosor pohvalila demokratske prosvjede


Prosvjedi se događaju i u zemljama EU, oni su odraz zrelosti, demokracije i društva, poručila je oporbi predsjednica Vlade Jadranka Kosor iz Bratislave


U Hrvatskom saboru jučer, treći dan za redom, oporba je ponovila poziv premijerki Kosor da se konačno pojavi pred zastupnicima i izjasni se o rastućem nezadovoljstvu građana i insinuacijama iz vladajuće stranke da opozicija stoji iza nasilnih prosvjeda.
Na samom početku sjednice SDP-ovac Nenad Stazić zahtjevao je stanku zbog odbijanja premijerke da se obrati zastupnicima, a potom su se zahtjevu pridružili i Goran Beus Richembergh iz HNS-a, Damir Kajin iz IDS-a, te Dinko Burić iz HDSSB-a.
– Neka se premijerka vrati iz Bratislave i izjasni o tvrdnjama glasnogovornika Vlade Mladena Pavića da je nasilne prosvjede organizirao i financirao dio oporbenih stranaka. Ta izjava svjedoči o stvarnoj namjeri Vlade da politički progoni vodstva oporbenih stranaka na temelju lažnih optužbi – ustvrdio je Stazić, podsjećajući i kako je još prošle godine Vladimir Šeks prijetio da bi SDP mogao biti zabranjen zbog protuustavnog djelovanja.
Premijerka Jadranka Kosor iz Bratislave je ponovno poručila opoziciji da će vladajuća većina, a ne oporba niti ulica, odlučivati o datumu izbora.
– Nije točno da sam odbila doći u Sabor, oporba kao u svakoj zemlji želi Vladu prikazati u negativnom svjetlu – izjavila je Kosor nakon sastanka sa slovačkom premijerkom Ivetom Radičovom. U Sabor, tvrdi, nije stigla zbog unaprijed dogovorenih obveza.
– Oporba želi prikazati prosvjede kao izvanredno stanje, ali u Hrvatskoj to ne postoji. Prosvjedi se događaju i u zemljama EU, oni su odraz zrelosti, demokracije i društva. Kad ostvarimo povijesni cilj i završimo pregovore s Europskom unijom, tada ćemo se dogovoriti o datumu izbora, istaknula je Kosor ponovno objašnjavajući kako bi izlazak na izbore u ovom trenutku značio zastoj europskih pregovora.
 


Antivladin prosvjed na Cvjetnom trgu




Prosvjednici su se cinoć ponovno okupili na zagrebačkom Cvjetnom trgu tražeći da Vlada Jadranke Kosor odstupi. Među govornicima okupljenima se obratio i saborski zastupnik HDSSB-a Dinko Burić, koji je izjavio kako HDZ “više ne treba zvati zločinačkom organizacijom nego zločinačkim holdingom” i “agencijom za organizirani kriminal i korupciju”. Premijerki Jadranki Kosor “poručio” je kako se od “njezine krumpir salate smučio život svakom građaninu” i pozvao je da “što prije odstupi iz Banskim dvora”. “Narod vas je doveo u te fotelje, narod će vas iz tih fotelja izbaciti”, izjavio je Burić, dodavši kako je došlo vrijeme za “velike seobe iz Banskih dvora u Remetinečke dvore”. Nezadovoljni građani uzvikujući “izbori” , traže odstupanje vodstva države s vlasti. Prosvjednicima se obratio i predsjednik školskog sindikata Preporod Željko Stipić. Ivan Pernar, koji u javnosti nastupa kao organizator prosvjeda, novi prosvjed sazvao je za nedjelju na Cvjetnom trgu.