Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kreće uređenje centra Kukljice i šetnice

04.03.2011. 23:00
Kreće uređenje centra Kukljice i šetnice


Mislili smo i ranije započeti s radovima, no stali smo zbog problema s mjesnim pekarom, koji je na području sad već bivše tržnice imao prodajno mjesto za svoje krušne proizvode. Nakon pregovora i sudskog spora, planiramo srušiti taj objekt te krenuti s ozbiljnim radovima na uređenju centra mjesta, navodi Poropat


Prije dvije godine završena je prva faza  izgradnje kanalizacije i sustava odvodnje otpadnih voda  na području buduće tržnice  pored zgrade pošte u središtu  Kukljice. Inače, spomenuti radovi su u sklopu projekta koji  obuhvaća uređenje zgrade  Društvenog doma, područja  bivše tržnice te prostora od  “zoga” do mesnice. Potom je  uslijedila realizacija plana  druge faze radova na  uređenju današnje tržnice, a  obuhvatila je radove na postavljanju elektro i vodovodne  instalacije, popločavanje,  uređenje sanitarnog čvora i  parkirnih zona.
Prema riječima načelnice  Gorane Poropat, tijekom  ožujka započet će radovi na  uređenju okoliša općinske  zgrade.
Kanalizacija i rasvjeta
– Mislili smo i ranije započeti s radovima, no stali  smo zbog problema s mjesnim  pekarom, koji je na području  sad već bivše tržnice imao  prodajno mjesto za svoje  krušne proizvode. Nakon pregovora i sudskog spora, planiramo srušiti taj objekt te  krenuti s ozbiljnim radovima  na uređenju centra mjesta, navodi Poropat, dodajući da će  na području bivše tržnice izvaditi sve kamene, razbijene i  dotrajale ploče.
– Jedan dio će se urediti u  zelenu površinu, a drugi će  biti prolaz, odnosno komunikacija između općinske  zgrade i mora. Nastojat ćemo  radove što prije privedesti  kraju, samo da nas turistička  sezona ne uhvati, kaže Poropat.
Među projektima Općina  trenutačno sprema projektnu  dokumentaciju za četiri kilometra kanalizacije koja će  se postavljati u tri smjera.
– Trenutačno je u izradi projektna dokumentacija za  predstojeće radove. Ishodovali smo lokacijsku dozvolu, a  sad radimo na glavnom projektu kako bismo dobili i  građevinsku dozvolu. Završetkom planiranih radova, Kukljica bi 85 posto bila bila  pokrivena s kanalizacijskom  mrežom, ističe Poropat. Za  predio Kukljice zvan Gnjoišća  napravljena je geodetska podloga za kanalizaciju, a sad će  se raditi idejni projekt. Kukljica je među rijetkim mjestima koja nemaju rasvjetu duž  državne ceste. Stoga je  Općina odlučila krenuti s projektom postavljanja javne rasvjete duž ceste D-110, ističe  Poropat, dodajući da će javna  rasvjeta biti postavljena od  zgrade Elektre pa do mosta  koji spaja otok Ugljan i  Pašman.
– Završetkom radova, ukupno tri kilometra državne ceste  bit će osvijetljeno. Ovaj zahvat  prije nas su napravile općine  Kali i Preko. Kao za sve projekte, tako i za ovaj radi se  projektna dokumentacija, pojašnjava Poropat.
U mjesecima pred ljeto krenut će se sa sanacijom mjesnih  plaža. Osobito tijekom zimskih mjeseci “stradaju” plaže u  sklopu TN Zelena punta.
Koncesija za luku
– Nitko neće urediti plaže,  ako mi to ne napravimo. Zelena punta ni lipe do sad nije  uložila u plaže koje su u sklopu naselja. Prije dvije godine  krenuli smo s ozbiljnijim zahvatima tako da smo odlomljene ploče odstranili, a plaže  smo betonirali. No istina je da  plaže u naselju traže mnogo  više ulaganja i neprestanog  održavanja, pojašnjava Poropat.
Pješčana plaža Sabuša godinama vapi za atraktivnim  sadržajima kakvima inače obiluju gradske plaže. Postoji inicijativa da bi upravo ovog ljeta  Sabuša osvanula s novim sadržajima kakve i zaslužuje.
– Javilo nam se dvoje zainteresiranih koji bi osmislili sadržaje u Sabuši od ugostiteljske ponude do zabave. Dakle, postoje ozbiljne namjere  da Sabuša postane atraktivno  kupalište, ističe Poropat.
Ove bi se godine mogli nastaviti radovi na uređenju obalnog zida u Kukljici. No za  nastavak radova nedostaje  novca.
– Do sad smo uredili šetnicu  od Ranjevi do Šungovi, a plan  je da se radovi nastave prema  mjesnoj rivi. Završetkom planiranih radova cijela bi luka  bila zaokružena šetnicom. Za  nastavak ovog projekta, kao i  za realizaciju svih ostalih nadamo se da ćemo sredstva  dobiti iz pretpristupnih fondova EU, pojašnjava načelnica Poropat.
Od početka 2011. godine  Općina Kukljica nema koncesiju za luku. Ista stvar je  zadesila Sali i Tkon. Stoga,  načelnici spomenutih općina  od Zadarske županije traže da  se luke vrate pod općinsku  vlast.
– Prema novom zakonu,  Županijska lučka uprava  preuzela je sve luke i lučice te  raspisuje natječaj za koncesiju. Ministar Božidar Kalmeta nam je obećao da će na  sljedećoj sjednici Vlade tražiti  da se iz ovog zakona izuzmu  otoci. Naša komunalna tvrtka  živi od luke, zaključila je Poropat.