Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Meštrović: Novi Plan pozitivno će utjecati na realizaciju projekta u Biljanima Donjim

04.03.2011. 23:00
Meštrović: Novi Plan pozitivno će utjecati  na realizaciju projekta u Biljanima Donjim


Poznato je kako se na području Zadarske županije još uvijek nalazi 12 aktivnih odlagališta otpada, i to mahom onog građevinskog. Njihova sanacija financira se po sistemu 60 plus 40, a sada to u cjelokupnom iznosu financiraju Fondovi – Olivio Meštrović


Vlada Republike  Hrvatske na prekjučerašnjoj  je sjednici donijela Izmjene i  dopune Plana gospodarenja  otpadom koje se odnose na  financiranje projekata iz te  domene, a kojima se ujedno  namjerava potaknuti i ubrzati  izgradnju centara za gospodarenje otpadom. Kako zadarski projekt za izgradnju  Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim već pet godina čeka zeleno svjetlo za  početak izgradnje, o tome  hoće li se usvojene izmjene i  dopune Plana odraziti na dugo očekivanu gradnju tog iznimno važnog projekta, i na  koji način, razgovarali smo s  Olivijom Meštrovićem,  pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje,  zaštitu okoliša i komunalne  poslove Zadarske županije.
Projekt već izrađen
– Ono što je Vlada donijela  držim izuzetno pozitivnim.  Smatram kako su tim izmjenama i dopunama zapravo postavljeni operativni koraci k realizaciji projekata iz  domene zbrinjavanja otpada  te da kao takvi utječu i na  konačnost našeg projekta –  kazao je Meštrović koji je,  međutim, prije svega istaknuo da je za zadarski CGO  aktualnije pitanje usvajanja  Pravilnika o zonama sanitarne zaštite koji bi se direktno trebao reflektirati na  odluku o tome prihvaća li se  već postojeći projekt na lokaciji zapadno od kamenoloma u Biljanima Donjim ili  ne. Taj projekt je naime, već  izrađen i doveden do više  razine, a tehnička dokumentacija je izvedena u potpunosti pa bi se po njegovom  usvajanju moglo odmah krenuti u ishođenje lokacijske  dozvole, ali i konkurirati za  sredstva iz Europskih fondova. Projekt je, podsjetimo,  još uvijek na razmatranju te  čeka odobrenje resornog ministarstva i Stručnog povjerenstva za zaštitu okoliša kako bi se pristupilo njegovoj  realizaciji, a najvećom zaprekom pokazalo se negativno mišljenje koje su Hrvatske vode dale o Studiji  utjecaja na okoliš procijenivši  kako bi projekt mogao ugroziti podzemne vode. Naime,  Hrvatske su vode nakon  višemjesečne analize Studije  donijele zaključak kako gradnja ovoga projekta može  ugroziti podzemni slijev voda.  Između ostaloga,  našli su  zamjerku da je “buduće odlagalište otpada smješteno u  takozvanoj trećoj zoni sanitarne zaštite voda, pa da bi  stoga moglo ugroziti obližnji  izvor Oko”.  Poznato je,  međutim, kako je to „obližnje  izvorište” desetak kilometara  dalje na zapad te da je riječ o  izvorištu iz šireg sustava Bokanjačkog blata koje se koristilo u ratnim danima, kada  je Zadar bio bez vode te se  otad više ne koristi. Međutim,  Pravilnik kojeg se drže Hrvatske vode govori da se u tzv.  trećoj zoni sanitarne zaštite  voda ne smije deponirati nikakav otpad i tog se krutog i  strogog potpisa čvrsto drže.  Zadrani se, pak nadaju kako  će se donošenjem novog Pravilnika kojim će se precizno  odrediti što i pod kojim uvjetima se može, a što ne,  konačno naći i rješenje za  CGO u Biljanima i to na  način da se odredi kako,  primjerice, mora imati nepropusnu podlogu ili što  slično. Ukoliko bi projekt  ipak na koncu bio odbijen,  Meštrović je pojasnio kako će  se u tom slučaju krenuti u  iznalaženje nekog alternativnog rješenja pa ukoliko zatreba i onog o premještanju  na drugu lokaciju. Ta opcija  više nije toliko neprihvatljiva  s obzirom na to da se novim  Planom nudi i mogućnost davanja beskamatnih zajmova  jedinicama lokalne i regionalne samouprave za kupnju  zemljišta za izgradnju Centara za gospodarenje otpadom, sanaciju odlagališta i  izgradnju pretvorenih stanica  od strane Fonda.
Novi Plan donosi  rješenje sanacije  divljih odlagališta
– Odluka koja se odnosi na  sanaciju neuređenih odlagališta otpada također je veoma  važna jer ona sada omogućava financiranje tih poslova iz sredstava Europskih  fondova. Poznato je kako se  na području Zadarske županije još uvijek nalazi 12 aktivnih odlagališta otpada,  i to  mahom onog građevinskog.  Njihova sanacija financira se  po sistemu 60 plus 40, a sada  to u cjelokupnom iznosu financiraju Fondovi. Izgradnjom CGO u Biljanima u  kojemu se predviđa i odlaganje takve vrste otpada, taj  bi se proces zasigurno ubrzao,  jer više ne bi bilo pitanja kuda  s tim otpadom – pojasnio je  Meštrović dodajući kako veliki problem predstavljaju u  takozvana divlja odlagališta  otpada. Takvih odlagališta  2007. godine bilo je čak 184, a  njihov je broj u dvije godine  smanjen na 81. Iako je više od  polovine tih odlagališta otpada sanirano, još uvijek ih  ima puno. Usvajanjem novog  Plana, mišljenja je Meštrović,  mogao bi se riješiti i taj  problem jer sav trošak oko  sanacije prema njemu bi se  sada financirao iz fondova. 
Novim Planom, naime,  predviđeno je i da Fond za  zaštitu okoliša i energetsku  učinkovitost uz ostalo u cijelosti financira troškove istražnih radova, izrade projektno-tehničke dokumentacije i pripreme projektne aplikacije za sufinanciranje budućih centara gospodarenja  otpadom sredstvima EU, no  kada je riječ o konkretnom  zadarskom projektu, ta je dokumentacija već izrađena te  se čeka odobrenje za početak  realizacije što će se, optimistično najavljuje Meštrović, dogoditi vrlo brzo.