Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Proširena istraga protiv Mladinea i Zrnića

04.03.2011. 23:00
Proširena istraga  protiv Mladinea i  Zrnića


USKOK je jučer  proširio istragu protiv Vinka  Mladinea i Mihe Zrnića Marinovića zbog sumnji da su  prilikom sanacije tvornice glinice u Obrovcu zlouporabama  položaja i ovlasti oštetili Fond  za zaštitu okoliša za najmanje  4,5 milijuna kuna, a Zrnićevom poduzeću Odlagalište sirovina omogućili dobit  od 9,5 milijuna kuna.
Prema priopćenju USKOK-a, po dogovoru Mladinea i Zrnića, Odlagalište sirovina ispostavljalo je Fondu  račune i privremene situacije  za već obavljene i naplaćene  radove po drugim ugovorima  o sanaciji. Primjerice, korišten  je građevinski otpad s područja Zadarske županije, a  što je već u većem dijelu sufinancirao Fond i jedinice lokalne uprave i samouprave.  Troškove za prikupljanje otpada, priopćio je USKOK, u  sanaciji tvornice Glinice prikazivali su se u privremenim  situacijama koje je odobravao  Mladineo, te su ti troškovi bili  plaćani po drugi put. Mladinea se tereti za zlouporabu  položaja i ovlasti, a Zrnić Marinovića za poticanje.
Protiv njih dvojice USKOK  je već otvorio istragu zbog  sumnji da su počinili kaznena  djela primanja i davanja mita,  zlouporaba i poticanja na  zlouporabe, te prikrivanja  protuzakonito dobivenog  novca. U toj istrazi tereti ih se  da su oštetili Fond za pet  milijuna kuna.