Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Purda: Nikad ne bih prosvjedovao protiv premijerke

04.03.2011. 23:00
Purda: Nikad ne bih prosvjedovao  protiv premijerke


Premijerku obožavam i cijenim, nikada ne bih prosvjedovao protiv nje, izjavio je Tihomir Purda, oduševljen povratkom kući u vladinom zrakoplovu


Puno se generala javilo jučer nakon bitke kako bi baš sebi u zaslugu zapisali povratak branitelja Tihomira Purde iz zeničke ćelije u njegov Vukovar. HDZ-ovci su tvrdili kako je najzaslužnija tiha diplomacija premijerke Kosor, s Pantovčaka su uvjeravali da je presudila Josipovićeva “politika pomirenja i suradnje u regiji”, a organizator braniteljskih demonstracija Željko Sačić vjeruje da bi Purda još trunuo u kazamatu da nije bilo prosvjeda.
Sam Purda presudio je u korist aktualne premijerke, zahvalivši svima koji su radili na njegovom oslobađanju, ali ponajviše upravo njoj, koja ga je nazvala telefonom čim je u četvrtak navečer stigao u Hrvatsku i poželjela mu dobrodošlicu.
Mirisna kava
– Premijerku obožavam i cijenim, nikada ne bih prosvjedovao protiv nje –  izjavio je Purda jučer novinarima u Vukovaru, prepričavajući s posebnim oduševljenjem povratak kući vladinim zrakoplovom i svoj prvi let u životu. Fascinirao ga je mali, ali udobno uređen vladin avion koji je Kosor poslala po njega, sa kožnim sjedalima i mirisnom kavom koja mu je odlično sjela nakon 57 dana provednih u zatvoru.
U HDZ-u, koji je svo to vrijeme trpio štetu zbog slučaja Purda, sada su do te mjere zahvalni Vukovarcu na izjavama koje im idu u prilog dase čak javljaju ideje o tome da mu ponude mjesto na izbornoj listi u petoj izbornoj jedinci.
– Naravno, neko simbolično mjesto, niže na izbornoj listi – objašnjava jedan od članova Predsjendištva stranke. 
HDZ-ovcima je posebno slatko bilo što Purda u svojoj zahvali, apostrofirajući zaslužne, nije spomenuo predsjednika Republike.
– Želim zahvaliti svima koji su mi na bilo koji način pomogli da se vratim kući. Mislim tu prije svega na Vladu RH, Veleposlanstvo RH u BiH, moga odvjetnika, obitelj, branitelje kao i medije bez kojih ništa od svega toga ne bi bilo – nabrajao je Purda zaobišavši, namjerno ili slučajno, Josipovićevo ime.
Pomirenje pogrešno
– Pa zna Purda dobro tko je zaslužan! – likovao je Andrija Hebrang koji je ranije prijepodne na konferenciji za novinare nazvao “političkom nekorektnošću i klevetama” tvrdnje da je do puštanja Purde iz pritvora dovela politika pomirenja predsjednika države Ive Josipovića.
– Ta je politika pomirenja upravo kriva, jer je ona najprije na političkoj razini trebala zahtijevati ukidanje svih optužnica koje se temelje na izjavama u srbijanskim logorima i potpisima koji su iskazani pod mučenjem. To nije učinio predsjednik Josipović i to je ono što mu zamjeram – izjavio je Hebrang. Josipoviću je predbacio da nikada nije u susretima sa srbijanskim dužnosnicima stavio na dnevni red i pitanje hrvatskih branitelja koje Srbija želi procesuirati.
 


Predsjednik ogorčen




Predsjednik Republike promtno je reagirao na izjave Andrije Hebranga: “Može li itko zamisliti da bi Purda bio pušten prije pet ili deset godina!? Za tu politiku zaslužni su svi koji je vode, pa i Vlada. Zato me čudi izjava gospodina Hebranga koja negira politiku pomirenja. Ta izjava predstavlja do sada najtvrđu kritiku vanjske politike koju zajedno sa mnom vodi i sukreira Vlada na čelu s premijerkom Kosor”, izjavio je predsjednik Josipović za T-portal. Da Hrvatska vodi vanjsku politiku i politiku prema susjedima koju zagovara Hebrang, Purda bi i danas bio u zatvoru, dodao je kazao Josipović.


 


Ne razmišlja o traženju odštete


Danas se osjećam odlično, kod kuće sam, rekao je jučer, dan nakon  izlaska iz zeničkog pritvora, Vukovarac Tihomir Purda, koji je cijeloga dana  primao novinare, iako je noć probdio s obitelji – suprugom Slobodankom i  svoje troje djece.
– Nismo se još stigli odmoriti, ali kada cijela ova strka prođe, ići ću  ponovno na pecanje, družiti se s prijateljima i uživat ću s obitelji. Ništa mi  više ne treba – skromno je objasnio Purda. Djeca jučer nisu išla u školu kako  bi dan provela s ocem i bar malo nadoknadila izgubljeno vrijeme. “Doček je  dobro prošao. Mislila sam da će im to teže pasti, da će više plakati, ali hrabro  su se držali”, rekla je Slobodanka Purda, koja je nakon suprugova povratka  konačno odahnula.
Vukovarski branitelj nepravedno optužen za ratni zločin proveo je gotovo  dva mjeseca u pritvoru u BiH, no ne žali se na tretman u pritvoru u  Zenici.
– Sve je bilo u najboljem redu. Lijepo su se ophodili prema meni, ali meni  je psihički bilo teško. Izgubio sam deset kilograma. Ubijala me sva ta  neizvjesnost i to što sam 23 sata dnevno bio zatvoren u sobi od šest  kvadrata. Tu sam ćeliju prehodao milijun puta uzduž i poprijeko. Stekao sam  i jako dobre prijatelje – kaže. Iako mu nije bilo dopušteno vidjeti Branimira  Glavaša, jer su bili u različitim odjelima, kaže kako je od njega primio darove,  novac, telefonske kartice da se može javiti obitelji, novine i slično.
Purda se nije bojao negativnog ishoda i izručenja jer je znao da nije kriv  i da će Vlada učiniti sve za njega. Još ne razmišlja o traženju odštete jer to  će prepustiti svome odvjetniku Josipu Muselimoviću, koji čak piše  i knjigu  o njemu.
L. TOTH