Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Za kustosa pripravnika – uvjet studij filozofije i sociologije

04.03.2011. 23:00
Za kustosa pripravnika – uvjet studij  filozofije i sociologije


Već imamo dečka koji udovoljava ovim uvjetima. Volonterstvo se ne plaća i ide preko HZZ-a koji, mislim, pokriva troškove putovanja. Prema Zakonu o muzejima osoba ne mora biti povjesničar da bi mogla raditi u muzeju – Marin Ćurković


Natječaj za  posao kustosa pripravnika u  Zavičajnom muzeju Benkovac  uzbunio je mnoštvo nezaposlenih arheologa i povjesničara  s područja Zadarske županije.  Naime, uvjet za posao je – završen studij filozofije i sociologije. Unatoč tome, ravnatelj  muzeja Marin Ćurković u natječaju ne vidi ništa sporno te  nam je rekao kako je to samo  volonterski posao i da prema  Zakonu o muzejima osoba koja može obavljati posao u muzeju ne mora nužno biti povjesničar. Sa Sveučilišta u Zadru  svake godine izlaze brojni arheolozi i povjesničari, a malo je  onih koji uspijevaju dobiti posao u struci, stoga su apelirali  da reagiramo na ovaj natječaj.
– Natječaj za kustosa pripravnika objavljen je na Zavodu za zapošljavanje, područna služba Zadar i problem  je u tome što je točno  određeno da kandidat mora  imati završen studij filozofije i  sociologije. Reagirajte i pokažite kako se u Hrvatskoj i  dalje zapošljavaju osobe koje  nisu kvalificirana za određena  mjesta te da arheolozi i povjesničari i ovaj put moraju prepustiti svoje mjesto nekom  drugom, govore ogorčeni nezaposleni arheolozi i povjesničari.
Marin Ćurković, kazao nam  je kako je uvjet da kustos pripravnik bude sa završenim studijem filozofije i sociologije iz  razloga što je to natječaj za  volontera s područja Grada  Benkovca te da volontiranje  ide preko Hrvatskog zavoda za  zapošljavanje, koji pokriva sve  troškove.
– Već imamo dečka koji udovoljava ovim uvjetima. Volonterstvo se ne plaća i ide preko  HZZ-a koji, mislim, pokriva  troškove putovanja. Prema Zakonu o muzejima osoba ne mora biti povjesničar da bi mogla  raditi u muzeju, kazao je Ćurković i dodao kako je to dio  strategije zapošljavanja koju  provodi Zavod za zapošljavanje.
Nezaposleni arheolozi i povjesničari s područja cijele Zadarske županije ovim odgovorom zasigurno neće biti zadovoljni, a neki tvrde i kako je  volontiranje zapravo samo  krinka da bi se još jednom u  njihovoj struci zaposlile nekvalificirane osobe koje će s godinom dana staža ponovno  imati bolje uvjete za zaposlenje  od njih.