Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Čačić: Moguće je da rejting padne

04.03.2012. 23:00
Čačić: Moguće je da rejting padne


Nakon što su analitičari jedne od najvećih britanskih banaka – Barclays banke – nakon nedavnog boravka u Zagrebu zaključili da je realno da će Hrvatska ovog mjeseca izgubiti postojeći investicijski rejting i ocijenili da je Vlada u proračunu izabrala pravi put, ali da su promjene ipak premale i prespore, pitali smo prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića i ekonomske analitičare dr. Žarka Primorca i Damira Novotnyja za komentar.
– Barclay’s banka imala je i sama vrlo ozbiljnih problema, pa vjerojatno s razlogom puše i na hladno i na toplo, rekao nam je Čačić. Rejting ne određuje ta banka, ali je moguće da on padne. Pao je svim zemljama u Europi, nama još nije. Bilo je prognoza, pa i od vrlo relevantnih institucija i ljudi, da će pasti nakon što Fitch objavi rezultate analiza, ali, kao što vidite, to se nije dogodilo. Nadamo se i vjerujemo da ćemo i dalje zadržati rejting, ali to nije samo na nama, rekao nam je Radimir Čačić.
Čeka nas loša ocjena
– Nema niti jednog razloga da rejting Hrvatske ne padne, kaže nam Novotny. Jer, svi su pokazatelji u gospodarstvu loši i s negativnom perspektivom. Zapravo, ovaj manevar kojeg je Vlada napravila povećanjem PDV-a i smanjivanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje nije dovoljan za zadržavanje rejtinga. Ono najbolje što možemo očekivati je da rejting ostane isti samo s negativnim perspektivama, a to znači da će ocjena ipak biti loša, ali ne dramatično loša, kaže on.
– Ne vjerujem da će naši papiri biti proglašeni junk papirima jer Hrvatska je u boljoj situaciji od Mađarske ili Grčke ali su trendovi loši i svi indikatori pokazuju da gospodarstvo i dalje pada. Vlada je mogla napraviti puno više. Mogla je napraviti ono što je Monti u Italiji napravio u mjesec dana. U ovakvim situacijama kad su potrebne reforme, vrijeme nije saveznik. Nema vremena za okolišanje i za ispitivanje javnog mnijenja, kaže nam Novotny.
Novotny kaže kako se potok ne preskače u dva koraka, nego u jednom. A to je, po njemu, Monti pokazao, ali se vidjelo i na Islandu koji je ekonomski krenuo naprijed.
Stezanje remena
Dr. Žarko Primorac je umjereni optimist. Malo ga čudi što poznata engleska banka savjetuje svojim klijentima da povuku novac iz Hrvatske. On misli da Vlada za dva mjeseca nije niti mogla napraviti više.
 – Više bih volio da je bilo više sistemskih mjera nego vatrogasnih. Očekujem da će Vlada do polovice godine napraviti strategiju reformi koje mora učiniti, u radnom zakonodavstvu, mirovinskom i zdravstvenom sustavu. Vlada je morala donijeti proračun i manjom potrošnjom spašava rejting. Rejting je ugorožen, ali ako Vlada predloži plan provođenja reformi, nadam se da bi rejting mogao biti sačuvan, rekao nam je Primorac. Po njemu bit će još više stezanja i smanjivanja potrošnje, a to su mjere koje semoraju provoditi u jednom programskom konceptu.  


Foley je u pravu


Čačić je jučer komentirajući izjavu američkog veleposlanika Jamesa Foleya da u Hrvatskoj nije dobra ulagačka klima, rekao kako je Foley potpuno u pravu te da nije rekao ništa novo što već ne znaju i svi drugi koji su ikad u Hrvatskoj bili u poduzetništvu ili investirali.