Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ekološka škola u Banju

04.03.2012. 23:00
Ekološka škola u Banju


U organizaciji Športskog ribolovnog društva Škrpina u Banju na otoku Pašmanu počela je ekološka škola “Ekologija mora – ugroženi Pašmanski kanal”. Škola je započela pretprošle subote, do sada su održana dva predavanja na kojima je sveukupno prisustvovalo pedeset učenika. Školu pohađaju učenici osnovnih i srednjih škola, članovi ŠRD “Škrpine” i drugi.
Plan rada škole jest održavanje predavanja svake subote do početka lipnja. Prvo predavanje održano je pretprošlu subotu. Održala ga je nastavnica Jagoda Blagdanić na temu “Ekologija obale – devastacija, nasipi, ispuštanje krutog i tekućeg otpada, zakonska regulativa”. Proteklu subotu predsjednik udruge i poznati zadarski meteorolog Duško Kraljev održao je predavanje na temu “Ugroženi Pašmanski kanal”.
– Svrha škole je educirati članove ŠRD Škrpina, osobito mlade, o moru i životu u njemu. Treba probuditi svijest u njima o potrebi očuvanja mora, ukazati im da trenutačna situacija nije dobra te da more i njegova bogatstva treba očuvati za sljedeće generacije. Mi ne možemo ribu u nedogled izlovljavati i u more svašta bacati. Ono je naša prošlost, sadašnjost i budućnost, kaže Kraljev.
Kraljev dodaje kako u školu poziva sve otočane, djecu s cijeloga Pašmana. U sklopu nje održat će se terenska nastava što između ostalog predviđa i izlet u NP Kornati. Među budućim predavačima bit će pravnici, istaknuti sportski ribolovci i drugi stručnjaci. Potrebu za očuvanjem pokazuje i stanje u Pašmanskom kanalu.
– Puno vrsta nestaje, nema ih više ili ne u onom broju koliko ih je prije bilo. Primjer za to su kunjke, nema više prave bijele ribe – podlanice, lubina. Najugroženije su one vrste koje imaju dugi životni vijek, spor rast, slabu reprodukciju poput prstaca. Sitna plava riba brzo reagira na promjenu u okolišu pa nije tako ugrožena. Za ovo stanje najmanje su krivi otočani, jer oni nažalost najmanje love. Treba kontrolirati alate koji se koriste. Dolaze brojni turisti s modernim alatima i njih bi trebalo kontrolirati i pitati imaju li dozvole za njihovo korištenje, kaže Kraljev.