Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grad će razmotriti opravdanost zabrane parkiranja kod FINA-e

04.03.2012. 23:00
Grad će razmotriti opravdanost zabrane parkiranja kod FINA-e


– Nama je za postupanje relevantan samo Zakon, odnosno je li netko propisno parkirao. Sve ostalo, opravdanost postavljenih znakova za zabranu parkiranja, ili, pak, onih gdje je to dozvoljeno, nije u našoj domeni – naveo je Đani Dražević, nakon prozivki građana zbog “dizanja” automobila na Poluotoku


Nakon što je u tri dana prošlog tjedna zadarski “pauk” potpomognut s nešto snažnijim modelom iz Makarske “počistio” oko 130 nepropisno parkiranih automobila mahom s lokacija kod FINA-e i Carine, redakciji Zadarskog lista javio se Zoran Parić, zaštitar koji posljednjih pet godina radi u zgradi Carine. Parić je, kao stanovnik ovog grada punih 59 godina, zamjerio gradskim vlastima na odlukama koje su dovele do posljednje “čistke” automobila njegovih sugrađana sa spomenutih lokacija.
– U ulici gdje je smještena FINA moglo bi se reći kako još nekako i postoji opravdanost za znak zabranjenog parkiranja i zaustavljanja, ali u ovoj Luke Jelića ja je ne vidim. Automobili tu parkirani zaista nikome ne smetaju, a osim toga stanari okolnih zgrada nemaju gdje parkirati jer su oko njih tu Carina, Jadrolinija, FINA… – kaže Parić ističući da je spomenuti znak u toj ulici postavljen još odavno, no da je svoju svrhu izgubio prije dvije godine, s promjenom režima ukrcaja na trajekt Ancona-Zadar.
Znak ostao, ukrcaj na trajekte premješten
– Upravo ovom ulicom se obavljao ukrcaj na trajekt, ali već dvije godine sav promet se obavlja preko Liburnske obale tako da ne vidim ni svrhu postojanja tog znaka, ni svrhu uklanjanja automobila usprkos istaknutom znaku – zaključuje Parić napominjući da ga je na ovu javnu reakciju ponajviše potaknula izjava voditelja pauk službe gradskog komunalnog poduzeća Obala i lučice d.o.o. kako će napraviti reda na parkiralištima Poluotoka. Dodao je da kao 59-godišnji stanovnik ovog grada jako dobro poznaje situaciju, te da je mišljenja kako bi najprije reda trebalo uvesti na lokacijama ispod Muzeja antičkog stakla, odnosno Ulici bedema zadarskih pobuna, preko Muraja, sve do križanja sa spornom ulicom Ivana Brčića. Osim toga naglasio je i kako smatra da je odluka Grada Zadra o parkiranju na nogostupima, primjerice na Liburnoskoj obali uz gradske bedeme, zaista neprimjerena zbog pješaka.
– Običan pješak može proći, ali invalid ili majka s dječjim kolicima nikako. To je diskriminacija na uštrb novca prikupljenog od naplate parkiranja. Takvih lokacija na Poluotoku ima dosta i ja se iskreno nadam se da će netko od nadležnih zaista povesti o tome računa – odlučan je Parić koji poziva zaposlenike pauka da na mjestima gdje automobili uistinu smetaju odvijanju prometa ili kretanju pješaka prvo “pometu”.
Đani Dražević, voditelj prozvane pauk službe kazao je kako su svi postupci zaposlenika sasvim opravdani i u skladu s propisanim zakonima.
– Nama je za postupanje relevantan samo Zakon, odnosno je li netko propisno parkirao. Sve ostalo, opravdanost postavljenih znakova za zabranu parkiranja, ili, pak, onih gdje je to dozvoljeno, nije u našoj domeni – kratko je prokomentirao Dražević koji je još prije dvije godine temeljem dugogodišnjeg rada, iskustava i procjena na terenu, predložio kupnju još jednog pauk vozila jer postojeće nije moglo izići na kraj sa sve većim brojem terenaca. Osim toga, zbog starosti i dotrajalosti, postojeće vozilo se često i kvarilo, pa je bilo izvan funkcije što je u vremenima ljetnih gužvi bio značajan problem. No, unatoč negodovanju građana, pauk služba će, naglasio je Dražević, i nadalje obavljati svoj posao profesionalno, a kvaliteti odrađenog posla svakako će pridonijeti novo vozilo vrijedno gotovo milijun kuna koje bi vrlo skoro trebalo stići na zadarske ulice.
Grad svjestan problema na Muraju
Kako je pauk služba Obala i lučica zapravo gradsko poduzeće, a Grad je ujedno i odgovoran za znakove postavljene na ranije navedenim lokacijama, upitali smo kakvi su daljnji planovi na rješavanju problema koje je naveo Zadranin Zoran Parić.
– Znak zabrane parkiranja i zaustavljanja u ulici Luke Jelića sasvim je opravdan iz razloga što, kako smo doznali iz Liburnije, se tom ulicom i dalje u ljetnim mjesecima obavlja ukrcaj na trajekte. Kada je riječ o ulici kod FINA-e, opravdanost tamo postavljenog znaka će se razmotriti, a o eventualnom uklanjanju svoj stav treba dati i policija. No, kada je riječ o Liburnskoj obali, moram istaknuti kako je tamo ostavljen prostor za pješake – kazala je Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra dodavši da problem postoji na Muraju, no da bi invalidima i majkama s kolicima kretanje tim dijelom i bez automobila bilo gotovo nemoguće zbog drvoreda. Tu se, dodala je, gotovo ništa ne može učiniti ni uz najbolju volju.


 DUKA: NABAVKA JOŠ JEDNOG “PAUKA” BIT ĆE OPRAVDANA




Direktor Obala i lučica Edo Duka kaže kako nisu naprečac donijeli odluku o kupnji novoga vozila, već nakon podužeg snimanja stvarnoga stanja na gradskim prometnicama i javnim površinama, kao i zaključka da ima sve više vozila, pa i onih većih, ali i sve više nereda. Dodaje da gotovo tijekom cijeloga dana na svim parkiralištima ima slobodnih mjesta i da vozačima ne bi trebalo biti opravdanje da nema dovoljno parkirnih mjesta u gradu.
To su smicalice bahatih vozača jer, primjerice, uvijek ima slobodnih mjesta na “đilu”, na Relji, na Branimirovoj, ali i na više mjesta na Poluotoku. I stoga je nabavka još jednoga pauka sasvim opravdana, a prošlotjedni test s novim paukom je to još jednom potvrdio.
– Dovođenjem velikog pauka iz Makarske nastojali smo uz ostalo i testirati koliko se sa snažnom dizalicom može postići u uvođenju reda na naše prometnice, govori Edo Duka i dodaje da ovako velik i snažan pauk lako diže i veća vozila poput terenaca. Naime, postojeći zadarski pauk ima dizalicu od 9 tona nosivosti, a novi pauk imat će dizalicu snage od 12 tona. Iste karakteristike ima i posuđeno makarsko vozilo. Takvim jakim vozilom se mogu dizati i velika auta i to čak i kad nisu “nadohvat ruke”, kada su iza drugih auta, što se sa sadašnjim ne uspijeva, kaže Duka.