Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Hommage velikom dramatičaru

04.03.2012. 23:00
Hommage velikom dramatičaru


Kritičari za ovaj Tennessijev tekst kažu da je njegova najbolja autobiografija, a kako on ove godine slavi 101. rođendan te je i u Zadru bio s više premijera odlučili smo napraviti svojevrstan homage Tennesseju, rekao je redatelj predstave Vinko Radovčić


U Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u tijeku su pripreme za predstavu koja će premijerno biti prikazana na Svjetski dan kazališta, 27. ožujka. Članovi Glumačke radionice HNK Zadar rade, naime, na drami Tennesseea Williamsa “Iznenada prošlog ljeta”, čije se režije prihvatio mladi ambiciozni glumac Vinko Radovčić kojem je ovo drugi redateljski pothvat.
Američki dramatičar Tennessee Williams na zadarskoj pozornici našao se već nekoliko puta, a posljednji put sa “Staklenom menažerijom” u režiji Dražena Ferenčine i s odličnom Jasnom Ančić u jednoj od uloga. Ovoga puta mladi glumci odlučili su se okušati na potresnom i teškom tekstu u kojem jedan od ponajboljih svjetskih dramatičara piše o svojoj omiljenoj temi – obitelji.
– Radi se o psihološkoj drami koja je naizgled predložak za dobar filmski triler, no ispod nje se krije obiteljska drama puna simbolike. Kritičari za ovaj Tennessijev tekst kažu da je njegova najbolja autobiografija, a kako on ove godine slavi 101. rođendan te je i u Zadru bio s više premijera odlučili smo napraviti svojevrstan homage Tennesseju, rekao je redatelj predstave Vinko Radovčić. Do sada se Radovčić okušao u režiji još jedne Radionice, Krležine legende “Adam i Eva”, a za Tennessija kaže kako je po stupnju karakternosti i izražajnosti koji ovaj tekst traži zahtjevniji od rada na Krleži.
U predstavi će uz Vinka Radovčića, ujedno i redatelja, glumiti još šestoro glumaca. U dvije glavne ženske role pojavit će se Žana Bumber te Dunja Ercegović, a uz njih se pojavljuju i Tamara Sukalić, Ivana Begović, Renato Pizek te Marina Roggoznica. Za scenografiju će se pobrinuti John Čolak.
Ova predstava namijenjena je svim ljubiteljima ovog velikog dramatičara, a osobito mladima.
– Ova predstava je svojevrstan projekt “mladi za mlade”. Cilj je i nadamo se da ćemo kvalitetnim programom koji HNK Zadar njeguje u kazalište privući mlade u što većem broju, zaključio je Radovčić.