Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Još jedna pomoć žrtvama nasilja u nevolji

04.03.2012. 23:00
Još jedna pomoć žrtvama nasilja u nevolji


Jako je dobro napravljena stranica, zajamčena je anonimnost, ima korisnih informacija i jasna je. Mislim da može biti dobra pripomoć ljudima u nevolji. Problem je što je još uvijek mnogo žena koje nemaju pristup internetu ili nisu informatički pismene, kaže Gordana Markulin-Ježina


Počela je nacionalna kampanja protiv nasilja nad ženama “U tri klika biraj život bez nasilnika” koju provodi nevladina organizacija Ženska soba – Centar za seksualna prava uz potporu brojnih javnih osoba i Ministarstva socijalne politike i mladih. Kampanja se temelji na web stranici www.sigurnomjesto.hr na kojoj se brzo i lako dolazi do informacija, savjeta i potpore žrtvama nasilja.
Financije veliki problem
Gordana Markulina-Ježina, predsjednica zadarske udruge Duga i koordinatorica Skloništa za pomoć ženi i djeci žrtvama nasilja Mala kuća, oduševljena je web-stranicom.
– Jako je dobro napravljena stranica, zajamčena je anonimnost, ima korisnih informacija i jasna je. Mislim da može biti dobra pripomoć ljudima u nevolji. Problem je što je još uvijek mnogo žena koje nemaju pristup internetu ili nisu informatički pismene. Bilo bi dobro da se žene i bez informatičke potpore odlučuju prijaviti nasilje, a kad je već ovako, dobro je da nas ima što više koji se bavimo ovom problematikom, rekla je Markulin-Ježina.
Iako ovakvih organizacija nikad nije dovoljno, a kapaciteti hrvatskih skloništa su premali za potrebe, već neko vrijeme svjedočimo problemu financiranja sigurnih kuća.
– Svaki tjedan ima upita za smještaj u Malu kuću, a broj osoba u kući je uvijek isti – 11 osoba, to jest pun kapacitet. Od toga je pet školaraca. Sad jedan odlazi, a dolaze tri nova. Srećom, sklonište u Splitu je opet otvoreno jer ga je preuzeo Caritas, a druge kuće su i dalje na rubu egzistencije, kaže Markulin-Ježina.
Ništa bolja situacija nije ni u zadarskoj Dugi i Maloj kući.
– Financije su nam veliki problem. Jedva se snalazimo s ovim što imamo i to nam je za najosnovnije egzistencijalne potrebe. To je veliko kućanstvo, treba se hraniti, plaćati režije, grijati kuću… Donacija gotovo i nema. Jedino kolege i prijatelji pomognu s odjećom. Pišemo projekte, ali teško prolaze. Osim toga, za pisanje projekata za europske fondove bismo trebali nekoga platiti, a opet postoji mogućnost da projekt ne prođe, tako da nam je to previše riskantno, pojašnjava Markulin-Ježina.
Ekonomski moment
Kako nastavlja, ekonomski moment je isplivao kao najvažniji u obiteljskom nasilju. Prvo, kućne financije, otkaz na poslu i kriza često su uzrok nesuglasica koje ekskaliraju nasiljem. Drugo, financiranje udruga i skloništa nikad nije bilo lošije, a i kad sve to prođe, žrtva nasilja zapne na zadnjem koraku – resocijalizaciji.
– Kad se osnaže u kući i žele nastaviti dalje i osamostaliti se, žene jednostavno ne mogu naći posao. U zadnjih nekoliko godina smo zaposlili vrlo malo žena. No jednom dijelu njih smo pomogli da se uklope u druge zajednice, gradove ili županije. Mali broj žena se odluči vratiti partneru, nadajući se da će nasilje prestati. Ali ako ne dolaze na savjetovanje, nasilje se uglavnom nastavlja. Ima i pozitivnih primjera kad se paru pomaže da nađe način na koji će razgovarati bez konflikata. Da bi obitelj uspjela ostati na okupu bez nasilja, važno je da oba partnera uistinu žele promjene, pojašnjava Markulin-Ježina.
Kako ističe, nasilje je u porastu i nema dobrih vijesti, ali nada se da će nova Vlada mijenjati zakone i donijeti boljitak, kao što je obećala.