"Kamen života" satkan od boja i snova

Slika korisnika admin
Filip BRALA

Izložbom slika „Kamen života" u Gradskoj knjižnici Zadar javnosti se prvi puta predstavila Tanja Bajlo. Na izložbi je predstavila 17 slika raznolikih motiva koje, kako ističe, pronalazi u svakodnevici života. Ova rođena Zadranka ljubav je prema slikanju, kaže, otkrila još u osnovnoškolskim klupama.

- Dobrodošli u svijet Tanjinih boja i snova na ovoj njezinoj prvoj samostalnoj izložbi koju iznjedrila nakon puno godina rada i truda. Po prirodi samokritična dugo je oklijevala u ovom koraku. Prijatelji su je potaknuli u naporima da pokaže ovaj drugi dio svoga svijeta. Slikarica prepoznaje ljepotu koju mi ponekad zaokupljeni ritmom svakodnevice ne zamjećujemo, a na njezinim slikama možete vidjeti iskreni način slikanja zavičajnih prostora. Nema svatko taj talent i tu sposbnost, kazala je na početku otvaranja izložbe likovna pedagoginja Marija Ivoš i dodala:

- Tanja snagom istinske intuicije i ljubavi spram palete boja i kista kao vrsna čipkarica tkanja kamene čipke uranja u tradiciju pejzažnog slikarstva. U omiljenim motivima kamena i mora, maslina, neba i valova ona iznjedruje kontrastne igre svjetlosti i sjena sve dok ih ne dotakne mekoćom tonaliteta u kojem boja nadvladava radost života. Sve je bogato i raspjevano na njezinim slikama. Posvuda izranjaju stijene prepune jadranskog plavetnila sa bjelinama morske pjene u kamenim kaskadama uzavrelog života poslije svih oluja. Sveprisutna je slikaričina težnja da nam podari promatrane reimaginacije prirode, da nas uvuče u svoja snoviđenja poetične maštovitosti stvaranja kako bismo se i mi s radošću vratili prirodi i bili kamen života njena trajanja. Prve izložbe uvijek su najteže, a prve kritike uvijek najbolnije. Ohrabrimo Tanju da i dalje ide ovom prelijepom stazom svojih snova.

„Stoljetna rapsodija", „Nostalgija", „Buckova staza", „Pred oluju", „Kamen života" i „Nanina ponistra u podne" neki su od naslova slika Tanje Bajlo. Izložba „Kamen života" ispred pulta Gradske knjižnice Zadar ostaje postavljena do 17. ožujka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno