Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Ljubački aktiv DDK zaslužuje Županijsku nagradu

04.03.2012. 23:00
Ljubački aktiv DDK zaslužuje Županijsku nagradu


Vjerujem da će naš prijedlog da se vašem aktivu ove godine dodijeli Županijska nagrada biti usvojen jer vi ste to zaslužili. Hvala vam na plemenitosti. U svoje osobno te uime Crvenog križa Zadar želim vam puno zdravlja i sreće, rekao je Galac


Kad se govori o dobrovoljnom davalaštvu krvi na prostoru općine Ražanac, a i šire, svakako se mora istaknuti ljubački aktiv.
Riječ je o aktivu osnovanom 2004. godine koji, zahvaljujući dosadašnjem predsjedniku inž. Mladenu Duševiću te njegovim suradnicima, vjernim dobrotvorima, sponzorima, a posebno 150-orici dobrovoljnih davatelja, u zadnje vrijeme ostvaruje odlične rezultate.
Najmanje 135 doza
Mještani Ljupča tri puta godišnje daju krv, spašavajući tako brojne živote. Ljubač koji broji svega 450 stanovnika ima ovako velik broj darivatelja. Ima obitelji od po četiri-pet ili pak šest članova koji daju krv.
Za pravovaljanu predodžbu značenja postignutih rezultata treba napomenuti da je u Hrvatskoj prosjek darovanih doza krvi oko 3 posto u odnosu na broj stanovnika. Na području koje svojim radom pokriva Gradsko društvo Crvenog križa Zadar to jest na prostoru Zadarske županije, broj prikupljenih doza je oko četiri posto, dok Aktiv DDK Ljubač ima 18 posto darivatelja u odnosu na broj stanovnika.
Sve ovo čulo se na godišnjoj redovnoj skupštini DDK Ljubač, održanoj u prostorijama mjesne Osnovne škole Juraj Baraković. Pored stotinjak članova u radu skupštine aktivno su sudjelovali ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zadar Bore Galac, predsjednik Povjerenstva zadarskog Crvenog križa Ivo Jureško, koordinator davalaštva krvi Crvenog križa Zadar Branko Kolanović, mjesni župnik i dobrovoljni davatelj dr. Jerolim Lenkić i vijećnici Mjesnog odbora Ljubač. Skupštinu je vodio predsjednik aktiva Mladen Dušević. Govoreći o proteklom jednogodišnjem radu, Dušević je istaknuo da je aktivu pristupilo desetak novih mladih članova.
– Radi što boljeg i efikasnijeg rada širit ćemo mrežu DDK Ljubač na susjedna mjesta. Organizirat će se tri akcije kako bi se prikupilo najmanje 135 doza krvi. Poradit će se na pružanju humanitarne i interventne pomoći najugroženijim pojedincima i obiteljima, radit će se posebno s mladima, uspostavit će se još tjesnija suradnja s aktivima u okruženju, organizirat će se Tjedan aktiva, izlet.
Darivanje maslinovog ulja
– Za ovako sročen ambiciozan plan zatražili smo pomoć i razumijevanje Općine Ražanac i načelnika Dragutina Miočića. Vjerujemo kako će i oni u još većoj mjeri prepoznati naš rad koji se temelji na dobroj volji i humanosti te da će u okviru financijskih mogućnosti poduprijeti djelovanje DDK Ljubač, istaknuo je predsjednik Dušević, dodavši da bi se ukupni prihodi i rashodi ove godine trebali kretati u okviru 81.500 kuna.
Skupštinari, darivatelji krvi jednoglasno su prihvatili izvješća te su podržali prijedlog Ivana Duševića Roka da svaki darivatelj krvi na akciju koja će se organizirati 24. ožujka donese po litru domaćeg maslinovog ulja. Tako će se prikupiti od 50 do 70 litara koje će se darovati zadarskom Caritasu, Pučkoj kuhinji ili pak Domu za stare i nemoćne osobe “Sv. Frane” u Zadru.
Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Zadar Bore Galac obraćajući se skupštinarima i okupljenim darivateljima kazao je da je ljubački aktiv u proteklih deset godina izrastao u jedan od najuspješnijih aktiva na području Zadarske županije.
– Vjerujem da će naš prijedlog da se vašem aktivu ove godine dodijeli Županijska nagrada biti usvojen jer vi ste to zaslužili. Hvala vam na plemenitosti. U svoje osobno te uime Crvenog križa Zadar, želim vam puno zdravlja i sreće u budućem životu, rekao je Galac.