Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Počinje iznošenje završnih riječi na suđenju Šešelju

04.03.2012. 23:00
Počinje iznošenje završnih riječi na suđenju Šešelju


Vjerojatno nijedan drugi predmet nije u tolikoj mjeri doveo u pitanje vjerodostojnost Haškog suda kao Šešeljev. Cijelo desetljeće, naime, uz svesrdnu pomoć blagonaklonih haških sudaca i nepripremljenih tužitelja, traje Šešeljevo ismijavanje Haškoga suda


Skandalozan haški postupak protiv četničkog vojvode Vojislava Šešelja danas napokon ulazi u završnicu: nakon četiri godine suđenja počinje iznošenje završnih riječi, iako je u dosadašnjem postupku samo tužiteljstvo iznijelo svoje dokaze. Šešelj se odrekao svog dokaznog postupka, jer mu je Haški sud odbio otvoriti svoju blagajnu da iz nje uzima kako mu se prohtije.
Tako je ispalo da postupak Šešelju završava kako je i počeo, lakrdijom, opstrukcijom i otvorenim ruganjem međunarodnoj pravdi i žrtvama. Vjerojatno nijedan drugi predmet nije u tolikoj mjeri doveo u pitanje vjerodostojnost Haškog suda kao Šešeljev. Cijelo desetljeće, naime, uz svesrdnu pomoć blagonaklonih haških sudaca i nepripremljenih tužitelja, traje Šešeljevo ismijavanje Haškoga suda. Nakon njegova dobrovoljnog odlaska u Haag, suđenje je odgođeno za više od godinu dana jer je Šešelj štrajkom glađu prisilio sud da mu dopusti da se brani sam. Od tada Šešelj svakodnevno zatrpava sud stotinama svojih podnesaka, napisanih rukom na ćirilici – od kojih su neki imali i po nekoliko stotina stranica – koji onda moraju biti prepisani i o kojima suci uvijek moraju donijeti odluku. Kada ni to nije bilo dovoljno, Šešelj vrijeđa i psuje suce, pretvarajući sudnicu u cirkus i odugovlačeći svoj proces unedogled. U vrhunce lakrdije spadaju Šešeljevi zahtjevi koji se tiču plaćanja troškova njegove obrane i zahtjeva za prevođenjem dokaznog materijala, u koji je Šešelj svojedobno uvrstio i svoju vlastitu “studiju” pod naslovom “Rimokatolički zločinački projekt veštačke hrvatske nacije”, napisanoj na 1050 stranica, u kojoj dokazuje kako su Hrvati nastali tako što je Vatikan od Srba katolika stvorio umjetnu hrvatsku naciju, a sve u cilju pokatoličenja pravoslavaca.
Optužnica protiv Šešelja razlikuje se od velike većine ostalih haških optužnica, i to zato što je njome Šešelj optužen ponajprije kao ideolog, ratni huškač i čovjek koji je poticao druge na zločine, a ne kao osoba koja je zločine počinila, ili je za zločine neposredno odgovorna. No i prije kraja suđenja Šešelj je osuđen. Naime, protiv njega su, paralelno s glavnim suđenjem, vođena tri postupka zbog nepoštivanja suda zbog otkrivanja identiteta svjedoka. U jednom je pravomoćno osuđen na 15 mjeseci, u drugom nepravomoćno na 18 mjeseci, a treći je postupak u tijeku.