Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POVIJESNI USPJEH – Zadrani srušili pobjednika Kupa

04.03.2012. 23:00
POVIJESNI USPJEH – Zadrani srušili pobjednika Kupa


Mursa je u Zadar došla kao vodeća momčad lige i aktualni osvajač Kupa od prije nešto više od dva mjeseca. Dakako, i kao apsolutni favorit, protiv kojeg su Zadrani najavljivali da će i osvojeni set biti velika stvar. Na kraju je Zadar osvojio tri seta i upisao veliku, vjerojatno najveću pobjedu u (novijoj) klupskoj povijesti. Stalne rotacije u igri domaćeg sastava potpuno su zbunile Osječane koji sigurno nisu očekivali da im “plavi” mogu stvoriti tolike probleme.
Početak, međutim, ničim nije dao naslutiti svojevrsnu senzaciju. Već u prvom poenu igrači Murse su sa tri bloka zaustavili pokušaje Zadrana, povela je potom Mursa 8:2, a prvi “aktivni” poen Zadar je osvojio tek kada je Viduka pogodio za 6:12. Do tada pet poena domaćima donijele su pogreške gostiju. Prvi set bio je tako odlučen u ranoj fazi, sve ostalo bilo je samo odrađivanje posla. No, po jutru se dan ovaj put nije mogao (pre)poznati.
Ozljeda Viduke
U drugom setu Zadar je kod 3:2 imao prvo vodstvo na utakmici, nakon kojeg je uslijedila sve bolja igra sastava s Višnjika. Počelo je s dobrim prijemom, nastavilo se dobrim blokom, pa ni povremeno lošiji servisi više nisu bili problem. Kada su osjetili da mogu ravnopravno s Osječanima Zadrani su krenuli još odlučnije. Toliko odlučno da su se u drugom setu jasno vidjele velike mogućnosti domaćih. Prednost Zadra u drugom setu je stalno rasla i brzo je na ručnom semaforu stajalo 1:1.
Treći set bio je izjednačen do 15:14 kada se dogodio mali pad domaćih, što je Mursa iskoristila i otišla na 16:21. Povratka više nije bilo, a potencijalne nevolje dala je naslutiti ozljeda do tada raspoloženog Viduke, kojeg je lopta pogodila u prst. Brza reakcija Marina Masnića, tada u ulozi fizioterapeuta, nije pomogla, a Viduku je na srednjem blokeru zamijenio Matko Kulaš, koji je ove sezone igrao vrlo malo.
Spašena meč lopta
Masnić je mijenjao postavu kao malokad do sada i svaki put je uglavnom pogađao. Tako je bilo i s ulaskom Donata Mandića umjesto Trpimira Burčula. Zadar je, naime, u četvrtom setu složio dobitnu kombinaciju, koja je uz silnu borbenost bila nezaustavljiva. Peti set domaći su najavili kod vodstva 22:20 nakon dva uspješna bloka, najprije Suraća, pa Šestana. Mursa potom odlazi na 22:23, Zadar se vraća do 23:23 da bi trenutak kasnije gosti imali meč loptu, koju je poništio Surać. Igra se potom poen za poen do 27:26 kada Zadrani u nekoliko situacija čudesno spašavaju loptu. Potom je odgovornost, kao i u većini kritičnih situacija ove sezone, preuzeo Surać i pogodio za 28:26. Uslijedilo je veliko slavlje Zadrana i publike jer je tada bilo jasno da je silan trud donio najmanje bod.
Ako je to tada Zadar igrao odlično, ono što je pokazao u petom setu bilo je – vrhunski. “Plavi” su odjurili do 11:4, upali potom u male probleme, ali se nisu dali smesti i sa 15:11 ispratili su goste, kojima je to tek treći poraz u 21 nastupu ove sezone. Ne treba ni reći kolika je bila radost Masnićevih igrača. Itekako zaslužena radost.


ZADAR – MURSA 3:2


(19:25, 25:19, 20:25, 28:26, 15:11)
ZADAR – Dvorana 4 ŠC Višnjik. Gledatelja: 100. Suci: Hranić i Adamek (obojica Zagreb).
ZADAR: Radošević, Viduka, Škara, Surać, Buterin, Kulaš, Mandić, Grubišić, Šestan, T. Burčul, Belić, D. Burčul. Trener: Marin Masnić.
MURSA: Dudaš, Suk, F. Vranješ, L. Vranješ, Šćerbakov, Kolarić, Prlić, Puljić, Ivković. Trener: Leonard Barić.




Masnić: Spašavali smo nemoguće


Marin Masnić, trener Zadra: Ostvarili smo veliku pobjedu koju smo prije utakmice mogli samo sanjati. Za nas nije bilo izgubljenog poena, hvatali smo nemoguće lopte jer smo toliko željeli ovu pobjedu. Sve nam se to na kraju isplatilo. Peti set je bio sjajan, ne sjećam se da smo ikada tako igrali. Ovo je sigurno najveća pobjeda ove generacije.


Reprezentativac Dragan Puljić


Prava je rijetkost u Prvoj A ligi vidjeti aktualnog ili bivšeg hrvatskog reprezentativca. Mursa u svojim redovima ima Dragana Puljića (1984.), 207 cm visokog srednjeg blokera, igrača iza kojeg je veliko iskustvo nastupa za najbolju nacionalnu selekciju. Između ostalog, Puljić je dvaput nastupio za Hrvatsku na Europskom prvenstvu (2005. i 2007.) pod vodstvom Rade Malevića. I taj podatak daje još veće značenje zadarskom uspjehu.