Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Skuplja kava tek na ljeto

04.03.2012. 23:00
Skuplja kava tek na ljeto


Nitko od biogradskih ugostitelja, kako se sada čini, neće odmah dizati cijene. No neki podizanje cijena najavljuju za ljetni period, a nakon sezone namjeravaju ih ponovo sniziti


Nakon povećanja PDV-a koji je stupio na snagu te brojnih napisa o mogućim poskupljenjima, u Biogradu nema većih reakcija.
Biograđani na novu stopu PDV-a uglavnom odmahuju rukom, jer kako kažu, već su na sve navikli te ih ništa više ne može iznenaditi.
Biogradske domaćice koje smo sreli u trgovinama ili na tržnici, kažu da već odavno paze što će i koliko kupiti te da se u slučaju novog poskupljenje teško mogu pristati na nova odricanja.
– Stezanje ‘kaiša’ kod nas je već postala praksa i stil življenja pa ništa posebno ne iznenađuje, kazala je jedna Biograđanka.
Već smo se odavno odrekli mnogih stvari pa ne ostaje nam još puno toga na čemu bismo mogli uštedjeti. Stoga si male, sitne gušte poput jutarnje kave s prijateljicama čovjek jednostavno mora priuštiti. Cijene ovog popularnog crnog napitka za sada su u biogradskim kafićima uglavnom ostale iste.
Na nekim mjestima kava s mlijekom ili takozvani mali makijato, stoji šest kuna, a veliki osam, dok je u većini ostalih kafića mali makijato sedam, veliki devet te bijela kava deset kuna. Takve ujednačene cijene imaju kafići u prvoj zoni, odnosno na samoj biogradskoj rivi. Dok su cijene onih kafića izvan rive u drugoj zoni i inače za kunu do dvije niže pa je, primjerice, mali makijato šest, a veliki osam kuna, ima i izuzetaka koji se nižim cijenama bore za svakog gosta. Nitko od njih, kako se sada čini, neće odmah dizati cijene. No neki podizanje cijena najavljuju za ljetni period, a nakon sezone namjeravaju ih ponovo sniziti.
Ante Lukačić, predsjednik Udruženja obrtnika grada Biograda, kazao je da je promet već i onako dosta smanjen pa dizanje cijena kao jednu od nepopularnih mjera ugostitelji i svi ostali nastoje izbjeći.
Ako ne dođe do rasta cijena veleprodaje, tada bi se još nekako i moglo izdržati sa starim cijenama.
No, oni su uglavnom već korigirali cijene, a učine li to sada ponovo, onda je lanac poskupljenja i kod malih trgovaca i kod ugostitelja neminovan. Za sada svi još čekaju da se sve nekako iskristalizira računajući da će za mjesec-dva sve biti puno jasnije.