Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Studenti sve više žele u inozemstvo

04.03.2012. 23:00
Studenti sve više žele u inozemstvo


Prijave za Erasmus trenutačno su u tijeku, započele su 20. veljače i traju do 20. ožujka. Među brojnim dokumentima i papirologijom potrebnima za prijavu tri su istaknuta – popunjeni obrazac, životopis i pismo motivacije


Sedamdesetak studenata okupilo se u Svečanoj dvorani u sklopu Erasmus informativnog dana na zadarskom Sveučilištu. Studente i ostale zainteresirane pozdravio je prof. dr. sc. Leonardo Marušić, prorektor za mobilnost i projekte.
– Ima vas dosta danas ovdje i to mi je drago. Interes za Erasmus projekt je do sada bio mali, ali ne samo kod nas već i na ostalim hrvatskim sveučilištima, nadam se da će se to uskoro promijeniti, kazao je Marušić.
Na temu “Erasmus: mogućnosti razmjene za studente i zaposlenike Sveučilišta u Zadru” govorila je Erasmus koordinatorica Maja Kolega. Govorila je o programu mobilnosti Erasmus i studentima ponudila neke praktične informacije.
Zaiteresirani za rad ili studiranje u inozemstvu saznali su kako je Erasmus najstariji program Europske komisije, pokrenut u lipnju 1987. godine. U njemu je do sad sudjelovalo dva milijuna studenata.
– Erasmus se odvija u ciklusima koji traju po 7 godina, a ovaj ciklus završava dogodine. Iza njega, 2014., kreće ciklus pod nazivom “Erasmus za sve”. Sve informacije o uključivanju u Erasmus možete dobiti kod nas na 3. katu Rektorata ili na facebook stranici UNIZD International, kazala je Kolega.
 
Prijave za Erasmus trenutačno su u tijeku, započele su 20. veljače i traju do 20. ožujka. Među brojnim dokumentima i papirologijom potrebnima za prijavu tri su istaknuta – popunjeni obrazac, životopis i pismo motivacije.
O svom Erasmus iskustvu na Sveučilištu u Huelvi govorila je jedna studentica Odjela za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru.
Studentica Lana Marđetko predstavila je međunarodnu studentsku organizaciju “Erasmus Student Network ESN” te njezinu sekciju u Zadru.
Studentica Lenka Purtekova iz Češke predstavila je ESN Brno te iz perspektive stranog studenta na Sveučilištu u Zadru i aktivnog člana ESN-a Brno objasnila kako ESN organizacija pomaže studentima na razmjeni.
Nakon ovih kratkih predavanja uslijedila je radionica pod nazivom “Prijavi se na Erasmus” u organizaciji ESN-a Zadar.
Radionica se sastojala od nekoliko koraka; prijava na Erasmus natječaj, odnosno ispunjavanje prijave, odabir inozemnog sveučilišta, sastavljanje pisma motivacije i životopisa; planiranje studijskog boravka na inozemnom sveučilištu odnosno odabir kolegija na instituciji domaćinu, sastavljanje Ugovora o studiranju i Ugovora o stručnoj praksi; kako doći do inozemnog sveučilišta odnosno o prijavi na inozemno sveučilište, sklapanje police zdravstvenog osiguranja, organizacija puta i smještaja; te što nakon povratka na Sveučilište u Zadru, odnosno o postupku priznavanja mobilnosti i nastavku studija.