Studenti sve više žele u inozemstvo

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Sedamdesetak studenata okupilo se u Svečanoj dvorani u sklopu Erasmus informativnog dana na zadarskom Sveučilištu. Studente i ostale zainteresirane pozdravio je prof. dr. sc. Leonardo Marušić, prorektor za mobilnost i projekte.

- Ima vas dosta danas ovdje i to mi je drago. Interes za Erasmus projekt je do sada bio mali, ali ne samo kod nas već i na ostalim hrvatskim sveučilištima, nadam se da će se to uskoro promijeniti, kazao je Marušić.

Na temu "Erasmus: mogućnosti razmjene za studente i zaposlenike Sveučilišta u Zadru" govorila je Erasmus koordinatorica Maja Kolega. Govorila je o programu mobilnosti Erasmus i studentima ponudila neke praktične informacije.

Zaiteresirani za rad ili studiranje u inozemstvu saznali su kako je Erasmus najstariji program Europske komisije, pokrenut u lipnju 1987. godine. U njemu je do sad sudjelovalo dva milijuna studenata.

- Erasmus se odvija u ciklusima koji traju po 7 godina, a ovaj ciklus završava dogodine. Iza njega, 2014., kreće ciklus pod nazivom "Erasmus za sve". Sve informacije o uključivanju u Erasmus možete dobiti kod nas na 3. katu Rektorata ili na facebook stranici UNIZD International, kazala je Kolega.

 

Prijave za Erasmus trenutačno su u tijeku, započele su 20. veljače i traju do 20. ožujka. Među brojnim dokumentima i papirologijom potrebnima za prijavu tri su istaknuta - popunjeni obrazac, životopis i pismo motivacije.

O svom Erasmus iskustvu na Sveučilištu u Huelvi govorila je jedna studentica Odjela za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru.

Studentica Lana Marđetko predstavila je međunarodnu studentsku organizaciju "Erasmus Student Network ESN" te njezinu sekciju u Zadru.

Studentica Lenka Purtekova iz Češke predstavila je ESN Brno te iz perspektive stranog studenta na Sveučilištu u Zadru i aktivnog člana ESN-a Brno objasnila kako ESN organizacija pomaže studentima na razmjeni.

Nakon ovih kratkih predavanja uslijedila je radionica pod nazivom "Prijavi se na Erasmus" u organizaciji ESN-a Zadar.

Radionica se sastojala od nekoliko koraka; prijava na Erasmus natječaj, odnosno ispunjavanje prijave, odabir inozemnog sveučilišta, sastavljanje pisma motivacije i životopisa; planiranje studijskog boravka na inozemnom sveučilištu odnosno odabir kolegija na instituciji domaćinu, sastavljanje Ugovora o studiranju i Ugovora o stručnoj praksi; kako doći do inozemnog sveučilišta odnosno o prijavi na inozemno sveučilište, sklapanje police zdravstvenog osiguranja, organizacija puta i smještaja; te što nakon povratka na Sveučilište u Zadru, odnosno o postupku priznavanja mobilnosti i nastavku studija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno