Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izliječena djevojčica zaražena HIV-om?

Autor: Barbara Čalušić

04.03.2013. 23:00
Izliječena djevojčica zaražena HIV-om?


Dijete se normalno razvija,no nije poznato što je točno uzrokovalo izliječenje kazala je za BBC pedijatrica dr. Hannah Gay. I za Timothya Raya Browna mislilo se 2007. da je izliječen, no lanjske pretrage ponovo su otkrile virus HIV-a u njegovoj krvi


Američki liječnici Sveučilišne bolnice u Mississipiju vjeruju da su izliječili dvoipolgodišnju djevojčicu zaraženu HIV-om. Djevojčica, čiji identitet nije poznat, godinu dana ne prima lijekove, a različiti testovi u tom su vremenu pokazali potpuni nestanak virusa HIV-a iz njezina organizma. Zanimljivo je da liječnici, među kojima i virologinja dr. Deborah Persaud sa Sveučilišta “Johns Hopkins” u Baltimoru, koji su svoje otkriće predstavili na kongresu posvećenom AIDS-u Atlanti, ne mogu precizno reći kako je do ovog, inače drugog zabilježenog, izliječenja od virusa koji uzrokuje AIDS, uopće došlo.
Tim je predvođen pedijatricom dr. Hannah Gay koja je izjavila za BBC da nije poznato što je točno uzrokovalo izliječenje, ali uspjeh pripisuju ranoj i agresivnoj terapiji.
– Dijete se normalno razvija, a majka je prilično uzbuđena da se takvo izliječenje dogodilo upravo njezinom djetetu – kazala je za BBC dr. Gay.
Prvi slučaj ovakvog izliječenja zabilježen je 2007. godine kad Timothy Ray Brown postao prva osoba za koju se vjeruje da je u potpunosti izliječena od HIV-a.