Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pušenje postaje papreno skupo

Autor: Novi list

04.03.2013. 23:00
Pušenje postaje papreno skupo

Foto: Vedran SITNICA



Na nekim se prodajnim mjestima cigarete se još mogu kupiti po staroj cijeni, ali riječ je samo o zalihama, jer svaka nova pošiljka ima novu, za kunu veću cijenu. Neki su problemu doskočili, prešli su na motanje duhana, koji je također poskupio, ali ne koliko i cigarete


Pozdrav iz Rovinja stigao je hrvatskim ljubiteljima nikotina. TDR je poskupio je cigarete za jednu kunu. Doduše, na nekim se prodajnim mjestima cigarete se još mogu kupiti po staroj cijeni, ali riječ je samo o zalihama, jer svaka nova pošiljka ima novu, za kunu veću cijenu.
Istovremeno, Philip Morris još ima svoje stare cijene, marlboro se drži na 23 kune, no treba se prisjetiti da je prije nekoliko mjeseci upravo marlboro već poskupio za jednu kunu.
Prije nekoliko mjeseci poskupjele su i još neke cigarete izvan TDR-a, poput Pall Mall-a (BAT), Murattija (Philip Morris), Davidoffa (Imperial Tobacco)… no svako se poskupljenje odnosilio uglavnom na jednu kunu.
Uvertira je to, naravno, na poskupljenje cigareta koje nas očekuje ulaskom u EU, kad će ovaj porok biti papreno skup ne samo po zdravlje, nego i u u odnosu na osnovne, dakle potrebne životne namirnice.
Poskupio je i duhan, i to znatno više od cigareta, ali opet je jeftiniji od gotovih cigareta. Velika većina pakiranja duhana od 40 grama poskupjela je za 6 do 10 kuna.
Kako piše Bloomberg, sve su naznake da će uskoro poskupjeti i kava. Bloomberg piše da će žetva u Vijetnamu, najvećem proizvođaču kave vrste robusta, ove sezone podbaciti zbog velike suše, što će rezultirati rastom cijena te sirovine ove i iduće godine.