Tajna glavnog tajnika

Slika korisnika admin

Kad glavni tajnik HDZ-a u svoju frulu zasvira, svi zaplešu oko njegove začudne melodije, počnu se komentirati tonovi, taktovi, taktike, poruke i svi odjednom pred famom nadolazećih parlamentarnih izbora zaborave kako je Hrvatska na osmom mjestu Bloombergove liste najjadnijih ekonomija svijeta zbog duge recesije i nezaposlenosti!

Pa i melodiozni, milozvučni, novom pravednošću očaran bivši predsjednik Josipović, usred komponiranja svog novog političkog puta, sjeti se Mozartove "Čarobne frule".

Uspijeva, naime, Milijan Brkić zaposliti moždane vijuge političara na melodijama čije svirke ne pomažu da se zapošljava i bolje živi i to radi, treba se priznati, kao pravi maestro. Kampanja za predsjedničke izbore, za koju mu mnogi pripisuju velike zasluge, neće, čini se, biti ništa u usporedbi s onom političkom simfonijom koju sklada za parlamentarne izbore.

 (Ne)očekivano najprije je svoju najnoviju "skladbu" posvetio baš skladatelju, bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću, a inspiraciju je, kako reče, pronašao još u vremenu njegovog mandata kada je, kako priča Brkić, prije godinu i pol ovaj nekadašnji SDP-ovac i predsjednički kandidat te stranke, kojemu je "srce na lijevoj strani", slao signale desno, HDZ-u, da mu pomogne u rušenju premijera Milanovića i lansiranja HNS-ovke Vesne Pusić kao mandatarke.

Zašto je Brkiću baš sad zazvonilo da s javnošću, a i sa svojim šefom Karamarkom podijeli tu tajnu koju je mogao iskoristiti u minuloj kampanji, logično je Josipovićevo pitanje koji puštanje ovakvih tonova pripisuje strahu HDZ-a od njegove političke snage na ljevici. On bi, pojašnjava, pokupio HDZ-u glasove nezadovoljnika s Vladom Zorana Milanovića koju je on kukavički prozvao i kritizirao tek kada je izgubio izbore?! No Brkić, kao uostalom i HDZ sa svojim gospodarskim programom, valjda zadržava sebi autorsko pravo da on udara takt i odabere taktiku kada s čim izaći u javnost. Ipak, teško je povjerovati da bi ovakvu "urotu" na ljevici Brkić krio od svog šefa Karamarka koji o tome, kao, ne zna ništa no dopušta da njegov tajnik ima svoje tajne i zna o čemu govori?!

Teško je vjerovati i to da ojačani HDZ tako očajno strahuje od Josipovića koji još nije ni otkrio kojim će putem i s kim krenuti na političku scenu. Ili možda pronicljivi i dovitljivi Brkić već zna što drugi ne znaju? Na djelu je opet grčevita borba za vlast, nadglasavanje, podmetanje, svirka za koju građani više ne bi trebali imati sluha.

Dok po premijerovom priznanju nezaposlenost hara kao "elementarna nepogoda", zemlja se zadužuje, BDP doduše sitno raste, političari su tek na kratko spremni uistinu pričati o gospodarskim temama, samo dok se ne izbaci nova afera, nova politička spletka.

U ekonomskom smislu to je za zemlju porazno i nikako obećavajuće, a u političkom smislu duboko neetično jer netko od aktera ipak ne govori istinu. A pomisao kako su tako visoko pozicionirani političari spremni zbog političke moći i vlasti na zavaravanje javnosti, morali bi kod građana koji su ih lansirali među političke zvijezde izazvati grižnju savjesti.

No tu političari vješto igraju na tankoj žici strpljenja birača pa kada vide da su pretjerali, vraćaju se ipak ponekom gospodarskom skupu, prezentaciji nekog programa, bavarskog ili hrvatskog, dok opet nad gospodarskom dolinom jada ne odjekne nova, politički turobna frula...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno