Maja Hrgović gostovala u Zadru

Slika korisnika admin
Mario PADELIN

Da zadarska književna udruga "ZaPis" i ove godine namjerava biti bitan faktor u kulturnom životu grada Zadra, mogli smo se uvjeriti i prošloga petka u prostorijama Multimedijalne dvorane Gradske knjižnice u Zadru. Nastavljajući niz ugošćivanja relevantnih hrvatskih autora, ovaj put nam je u goste stigla i Maja Hrgović. Ova priznata spisateljica rođena je u Splitu, živi u Zagrebu, redovita je novinarka riječkog Novog lista, ali i pokretačica online časopisa za kulturna i društvena zbivanja "Arteist". Dobitnica je i književne nagrade "Kiklop" za 2010. godinu i nagrade "Marin Držić" za dramu "Prekrasne ruševine" (2013.). Po njenim su tekstovima nastale kazališne predstave u Hrvatskoj i inozemstvu te su snimljena dva filma.

Večer s Majom Hrgović moderirao je zadarski književnik i suosnivač "ZaPisa" Robert Nezirović, koji je u opuštenoj atmosferi približio rad ove spisateljice prisutnima. Maja Hrgović odgovarala je na brojna pitanja i upoznala Zadrane s procesom nastajanja svojih tekstova, sa svojom suradnjom s kazalištem i filmom, a posebno se osvrnula na rad svog portala za kulturu "Arteist".

Govorilo se i o njenom istraživačko-novinarskim projektu o socioekonomskim migracijama s kojim je kao predstavnica Hrvatske sudjelovala na regionalnom programu Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, nakon kojeg je u studenom 2009. Osvojila BIRN-ovu nagradu za novinarsku izuzetnost, ali i o njenom promicanju jednakosti spolova u današnjem društvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno