Šleperi s armaturom zapeli u snijegu i ledu

Slika korisnika valentinam
Nevrijeme opet poremetilo planove graditeljima u Murvičkoj
Autor: 
Loše vrijeme opet je poremetilo planove, pa Željko Predovan, glavni projektant i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju - Moj centar ne želi špekulirati oko datuma daljnje dinamike radova u Murvičkoj
Arif SITNICA
Gradilište na lokaciji bivše zadarske Tvornice kruha

Teško je planirati, osobito u ovom poslu kada puno toga ovisi o nečemu na što ne možeš utjecati. Planirali smo tako početi graditi s prvim danima veljače, ali su se nakon rušenja - pripremni radovi na gradilištu oduljili, a onda je i nepovoljno vrijeme učinilo svoje.

Naime, šleperi s armaturom odnosno, željezom su nam zapeli na granici zbog snijega i leda jer nam je to trebalo stići iz Italije. Sada je situacija puno bolja, pa vjerujem kad šleperi stignu, da bismo mogli nastaviti dalje raditi. Doista ne bih želio špekulirati o bilo kakvim datumima - rekao je Željko Predovan, poznati zadarski arhitekt i vlasnik tvrtke "Block - projekt".

Što se, pak, tiče odštetnog zahtjeva - novca od osiguranja kojeg je osiguravajuća kuća kod koje je gradilište osigurano, odbila platiti, Predovan je rekao kako su sva dosadašnja, stručna vještačenja riješena u njihovu korist te da vjeruje kako tu ne bi trebalo biti problema jer se zakoni moraju poštovati.

Kao što je javnosti poznato, radi se poslovno-stambenom kompleksu zgrade na lokaciji bivše zadarske Tvornice kruha u Murvičkoj ulici čije je rušenje počelo krajem studenog, a uzrok je poplava epskih razmjera. Šeta nastala uslijed katastrofalne poplave s rušenjem konstrukcije i ponovnom izgradnjom, mogla bi doseći i iznos od preko 27 milijuna kuna.

Naime, prema stručnom očitovanju Građevinskog fakulteta u Zagrebu, preporuka je bila kako građevinu u cijelosti treba srušiti i to podzemne tri i gornje tri etaže, pa početi graditi cijeli objekt ispočetka.

Katastrofa je podsjećamo, počela nakon što je Zadar pogodila golema kiša 11. rujna prošle godine. Konstrukcija se već u 13 sati podignula, pa je zgrada počela "plivati" u roku od tri, četiri sata.

Kako je tada objasnio Željko Predovan, koji je u ovom slučaju glavni projektant i jedan od investitora zgrade okupljenih u grupaciju - Moj centar, na izljev kiše koji je prelazio 250 litara na kvadratni metar, na parcelu od 7.700 kvadrata, radilo se o stupcu vode od 10 metara visine, odnosno 10 tona po kvadratnom metru uzgona. Nesretan splet okolnosti i povijesni povodanj pričinili su tako katastrofu na već unaprijed prodanoj novogradnji poslovno-stambene zgrade.

Nikad se u stanogradnji ovako nešto nije dogodilo, pa će zadarski slučaj zasigurno ostati zauvijek upamćen jer se sve opet, mora graditi iz temelja. Investitori okupljeni u grupaciju Moj centar tako su, samo u građevinski dio projekta, uložili 12 milijuna eura jer je riječ o 120 stambenih jedinica, tri podzemne etaže za parkirališna mjesta, prizemlje i sedam nadzemnih etaža.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno