Švonja: Ne mislim da je sponzoriranje puta biračima kazneno djelo

Slika korisnika valentinam
Počelo suđenje za podmićivanje birača na izborima u Obrovcu
Ovim biračima, koji su skromnog imovnog stanja te su i inače bili zainteresirani obići svoja imanja u Hrvatskoj, Švonja je obećao platiti izdatke za prijevoz. Običaj je bio da se glasuje za onoga koji plati prijevoz, svjedočio je Miodrag Gagić
Dino STANIN/PIXSELL
Suđenje Branislavu Švonji nastavlja se u travnju

Na Općinskom sudu u Zadru  počelo je suđenje Branislavu Švonji (51), podrijetlom iz Golubića kod Obrovca, poduzetniku stalno nastanjenom u Srbiji. Optužen je za podmićivanje i drugo nezakonito utjecanje na rezultat izbora. Radi se o poznatom slučaju kupovine glasova, iz Hrvatske izbjeglih pripadnika srpske zajednice koji žive u Srbiji, za lokalnih izbora u svibnju 2017. godine. Oni su tada iz Novog Sada doputovali u Hrvatsku kako bi glasovali na izborima za gradonačelnika Obrovca, njegova zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine i za listu za Gradsko vijeće.

U optužnici Općinskog državnog odvjetnika (ODO) u Zadru navodi se kako se okrivljeni Branislav Švonja u Beogradu našao s Miodragom Gagićem kako bi organizirao glasovanje hrvatskih Srba na izborima u Obrovcu.

- Oni su trebali glasovati prema Švonjinim uputama, a zauzvrat bi im bili plaćeni izdaci za putovanje autobusom. U Gračacu su ovaj autobus dočekali te je putnicima u njemu Gagić podijelio listiće s uputama kako treba glasovati za SDSS-ovu listu i za Stanka Mijića za zamjenika gradonačelnika. Po glasovanju je Gagić fotografirao svoj listić, stoji u optužnici.

Optuženik je kazao kako se ne smatra krivim na bilo koji način vezano za listiće s uputama za glasovanje koji su podijeljeni putnicima, kao i na obećanje da će im se platiti izdatke za putovanje do Hrvatske i povratak u Srbiju.

- Ne smatram kaznenim djelom sponzoriranje izdataka za putovanje iz Srbije u Hrvatsku, pri čemu se nije utjecalo na koga će se glasovati, kao i na lijepljenje plakata i sugeriranje na glasovanje u okviru predizborne kampanje, govori Švonja koji će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

U svojem svjedočenju Miodrag Gagić je rekao kako je organizirao prijevoz birača do Hrvatske za tri lokalna i jedne parlamentarne izbore, zbog čega ga je Švonja zamolio da mu to pomogne i za ove izbore.

- Ovim biračima, koji su skromnog imovnog stanja te su i inače bili zainteresirani obići svoja imanja u Hrvatskoj, Švonja je obećao platiti izdatke za prijevoz. Običaj je bio da se glasuje za onoga koji plati prijevoz, a ljudi s mojih popisa i za prethodnih izbora glasovali su za Švonjinu opciju. Ovoga puta pojavio se problem, budući da je, umjesto u subotu, dan prije izbora, autobus s biračima kojeg je organizirao Švonja otišao u petak, ali je ostalo nas još 22 koji smo također htjeli ići, pa sam žurno organizirao dodatni autobus. No tek kada smo došli u Gračac u autobus je pristupio jedan čovjek iz Švonjina kruga s listićima s uputama za koje opcije i pod kojim rednim brojevima treba glasovati, govori Gagić koji je kazao kako je osobno odlučio fotografirati glasački listić te ga pokazati Švonji kako bi odagnao njegovu sumnju da je glasovao za nekoga drugoga.

- Problem je nastao u večeri nakon izbora kada smo trebali platiti izdatke za putovanje i krenuti prema Srbiji. Švonju nikako nisam mogao dobiti na telefon, a Stanko Mijić mi je preko zajedničkih poznanika poručio kako s ovim poslom nije povezan. Uspio sam tada posuditi oko 950 eura od nekih prijatelja i platiti troškove putovanja koji su ukupno iznosili 1500 eura, priča ovaj svjedok dodajući kako drži da je Švonja odbio platiti ove izdatke jer su osvojena samo četiri umjesto šest planiranih vijećničkih mjesta.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno