Namiku Agiću matematika je u genima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Sedmaš iz "Krstića" ide na Državno natjecanje
Autor: 
Važni su jako dobra priprema, koncentracija, smirenost. To je rad u kontinuitetu, po dva, dva i pol sata kada su u tijeku pripreme. No, matemaitkom se zapravo bavim stalno, pa i u slobodno vrijeme, kaže Namik
Zvonko KUCELIN
Namik i Emir Agić, sin i otac, učenik i mentor

Pred Namikom Agićem je još jedno Državno natjecanje iz matematike. Učenik sedmog razreda Osnovno škole Krune Krstića iz zadarskih Arbanasa niže uspjehe iz godine u godinu. Nedavno je na županijskom natjecanju osvojio prvo mjesto, a svaka nagrada mu je dodatni poticaj.

- Dobro, još nije sve gotovo, čeka me Državno natjecanje, ne mislim stati. Nagrade su mi popticaj u daljnjem radu i to samo znači da sam na dobrom putu, ističe Namik. Kaže kako matematiku voli otkako zna za sebe, no intenzivnije se počeo baviti ovim predmetom u vrtiću koji je pohađao na Ljepotici. Tamo se provode testiranja, lingvistička i matematičko-logička.

- Tamo je prvi put dobio službenu potvrdu, vanjsko vrednovanje. No, on je oduvijek pokazivao fascinaciju brojevima. Polako, s vremenom, iz godine u godinu sve ide svojim tijekom. Ima sreću što mu je roditelj matematičar, kaže nam Emir Agić, Namikov otac i ujedno nastavnik mentor. Kaže kako sin jednostavno nije mogao pobjeći od toga, jer je nastava sveprisutna u kući, budući da je supruga profersorica biologije. Uza sav talent, za natjecanja je ipak važan rad.

- Važni su jako dobra priprema, koncentracija, smirenost. To je rad u kontinuitetu, po dva, dva i pol sata kada su u tijeku pripreme. No, matemaitkom se zapravo bavim stalno, pa i u slobodno vrijeme, kaže Namik. Otac ističe kako je jako važna psihološka priprema.

- Ako znaš da si se dobro pripremio i kad naiđeš na probleme znaš kako ćeš ih riješiti. Najvažnije kod natjecanja iz matematike je što uče djecu da ne možeš sve napraviti u kratko vrijeme. A i onda možda neće uspjeti, ističe Emir.

Pred Namikom je Državno natjecanje iz matematike od 12. do 14. travnja u Poreču, a pripreme su u principu kroz cijelu godinu. Uza sve to on uspijeva pratiti redovno i ostale predmete. Dobra stvar u svemu je što dijete koje ima jedno od prva tri mjesta na državnoj razini ima automatski upis u bilo koju školu vezano uz matematiku. Namik, logično, namjerava upisati MIOC.

U slobodno vrijeme uz matematiku trenira tekwando, a bavi se i radioamaterizmom. Sa svojim klubom je nedavno osvojio sedmo mjesto na svijetu. Kaže kako su natjecanja na koja ide raznolika, iz godine u godinu. Emir, pak, kao mentor primjećuje kako na državnom nivou cijela priča ide k tome da se povećaju kriteriji, te se priča zaoštrava. razlog tome je što nas zemlje u susjedstvu, poput Bugarske i Rumunjske, prelaze.

Namik i Emir kažu kako im ovaj učeničko - profesoriski odnos ne remeti onaj sinovsko - roditeljski.

- Mogući dobitak mi je puno draži od eventualnog gubitka, kaže Emir koji sa suprugom ima još dva sina i malu kćer.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno