U Zadarskoj županiji 54 tisuće noćenja

Slika korisnika valentinam
U prva dva mjeseca dvoznamenakasti porasti dolazaka i noćenja
Autor: 
Zvonko KUCELIN

U Hrvatskoj je u prva dva mjeseca ove godine boravilo 443 tisuće turista, koji su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, što su porasti od 12 odnosno 11 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestili su iz Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) temeljem podataka iz sustava eVisitor i eCrew. Riječ je o podacima kojima je 'zbrojen' promet u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom čarteru.

Većinu dolazaka i noćenja u prva su dva mjeseca ostvarili strani turisti, kojih je došlo 267 tisuća ili 15 posto više, a isti su porast ostvarili i sa 755 tisuća noćenja. Porasti su zabilježeni i kod domaćih turista, kojih je bilo 7 posto više, a njihovih noćenja 5 posto više nego u prva dva mjeseca 2017.

Po odredištima i regijama, najviše je noćenja u siječnju i veljači ove godine, 245 tisuća, bilo u Zagrebu, kojeg s 233 tisuće noćenja slijedi Istra te Kvarner sa 165 tisuća noćenja. U Splitsko-dalmatinskoj županiji noćenja je bilo 132 tisuće, u Dubrovačko-neretvanskoj 98 tisuća, u Zadarskoj 54 tisuće, u Šibensko-kninskoj 30 tisuća, a u Ličko-senjskoj županiji 18 tisuća.

Kontinentalni dio zemlje, bez Zagreba, posjetilo je u prva dva mjeseca ukupno 95 tisuća turista ili 10 posto više nego u istim mjesecima 2017. godine, dok je s ukupnih 224 tisuće noćenja zabilježen porast od 15 posto.

Među stranim turistima najviše su noćenja u prva dva mjeseca ostvarili turisti iz Bosne i Hercegovine, potom iz Slovenije, Austrije, Italije i Njemačke, dok je po vrstama smještaja najviše noćenja bilo u hotelima te u objektima u domaćinstvu.

Samo u veljači ove godine u Hrvatskoj je, po podacima HTZ-a, bilo 225 tisuća turista i 584 tisuće noćenja, čime je na godišnjoj razini i u dolascima i noćenjima zabilježen porast za po 5 posto. 

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno