Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

BEZ ODLUKE O SMJENI RAVNATELJICE BURČUL U petak u Zadru prosvjed socijalnih radnika

05.03.2019. 15:21
BEZ ODLUKE O SMJENI RAVNATELJICE BURČUL U petak u  Zadru  prosvjed  socijalnih  radnika


Peteročlano Upravno vijeće zadarskog Centra za socijalnu  skrb nakon dvosatne rasprave o nalazima inpekcijskih nadzora jučer nije  donijelo nikakvu odluku o smjeni ravnateljice Vesne Burčul, dipl. socijalne radnice, već su to prolongirali za petak.
– Ovu sjednicu smo završili, raspravili smo izvješće, zatražili smo od  ravnateljice pisana pojašnjenja o nekim točkama nalaza kako bismo  mogli odlučivati. Rok za dostavu tog pisanog pojašnjenja je u petak, 8.  ožujka, a nakon što ga dobijemo, zakazat ćemo sljedeću sjednicu, kazala  je Marina Dujmović Vuković, predsjednica Upravnog vijeća Centra za  socijalnu skrb Zadar koji se našao u središtu interesa javnosti nakon što  je 54-godišnji muškarac prošli tjedan svoje četvoro malodobne djece izvukao iz kreveta i dok su još spavala pobacao na kameno tlo s balkona  visokog šest metara.


Murganić traži smjenu Burčul
Inspekcijske nadzore Ministarstva socijalne politike i obitelji te Komore socijalnih radnika naložila je resorna ministrica Nada Murganić koja  je ujedno i zatražila smjenu ravnateljice Vesne Burčul. No kako smo  jučer neslužbeno doznali, troje od petoro članova UV-a zauzelo je stav  kako razrješenje ravnateljice, čija bi krivnja u ovom slučaju bila samo po  odgovornoj dužnosti, nije rješenje problema koji se godinama gomilaju,  već reorganizacija u kompletnom sustavu socijalne skrbi, počevši od nabavke opreme za rad pa do popunjavanja ljudskih resursa koji im nedostaju. U resornom ministarstvu zauzeli su stav da je popunjenost  stručnim kadrovima u zadarskom centru čak i bolja nego je to slučaj u  drugim centrima te da ih nedostaje sedam, a ne 20 kako su to iznijeli sindikalisti prije nekoliko dana. Istovremeno s početkom sjednice UV-a ispred službenih prostorija Centra u Ulici Andrije Hebranga okupili su se  zaposlenici Centra i socijalni radnici u znak podrške ravnateljici Burčul,  ali i kako bi ukazali na sve manjkavosti sustava. Među njima je bila i Zagrepčanka zadarskih korijena Irena Bezić.
– Došli smo pobuditi zadarsku ekipu da dođe još više ljudi, da se postave i kažu kako ovo što se događa nije u redu. Nije u redu jer straši sve  ove ljude koji rade u socijali, kojima je teško i koji rade u nemogućim uvjetima i onda ih se proganja zbog nečega što je nepredvidivo i što svi  kažu da je nemoguće spriječiti, kao što je nemoguće i svakoga spasiti,  kaže ova Zagrepčanka, a dipl. socijalna radnica Svjetlana Rogić, koja radi  u prijavnom uredu zadarskog Centra za socijalnu skrb, poručila je kako  "tko radi savršeno neka baci kamen".


Korisnicima smo na raspolaganju
– Mi se svi ovdje trudimo i javnosti i našim korisnicima biti na raspolaganju, a prije svega odraditi svoj posao najbolje što možemo, kratko je  komentirala Rogić nelagodnu situaciju u kojoj su se nakon tragedije u  Pagu našli svi u zadarskom Centru, ali i njihovi kolege u drugim gradovima.
Ravnateljici Vesni Burčul 16. ožujka istječe mandat, a na natječaj raspisan koncem siječnja, kako doznajemo, samo se ona javila. Djelatnici  Centra se nadaju kako će Burčul dobiti još jedan mandat te tvrde da je  ona napravila pozitivne pomake otkako je preuzela dužnost, kako u  međuljudskim odnosima među djelatnicima koji su bili na niskoj razini,  a tako i u nekim drugim segmentima rada. Kao problem ističu nedostatak vozila i socijalnih radnika, kao i stručnih timova koji, osim na području grada Zadra, moraju izlaziti i na područja podružnica na otok Pag  i u Gračac.
– Nisu zakazali ljudi koji rade na terenu, već je problem u sustavu, poručili su, a neslužbenu informaciju kako se najveće zamjerke inspekcija  svode na administrativno- birokratske stavke nazvali su traženjem igle u  plastu sijena.
Zbog nastale situacije zaposlenici će, uz podršku kolega iz struke, u  petak ispred Centra za socijalnu skrb održati kratak prosvjed za vrijeme  pauze koja započinje u 11.30 sati. Spremni su i za štrajk ukoliko to bude  potrebno.