Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kad bi sve teklo bez problema, radovi bi mogli početi na ljeto

05.03.2019. 13:44
Kad bi sve teklo  bez problema,  radovi bi mogli  početi na ljeto


Do sada su svi rokovi ispoštovani. Odradili smo "lavovski" dio posla i sada kompletna projektna dokumentacija mora ići  Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a na provjeru troškovnika. To bi otprilike trebalo trajati 60- tak dana, a onda ako sve bude u redu i SAFU odobri dokumentaciju, slijedi postupak javne nabave koji može trajati i do tri mjeseca.  Dakle, "peglamo papirologiju". U ovakvim je slučajevima doista, jako teško prognozirati kada bi mogli početi radovi na Centru jer se  uvijek može dogoditi neka nepredviđena situacija. U najoptimističnijem slučaju, ako ne bude žalbi, ako se primjerice, ne bude morao ponavljati postupak javne nabave – početak radova mogao bi  biti početkom ljeta. To bi bilo savršeno – rekao je pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić.


Nakon dugih 12 godina, napokon se nazire početak …
Riječ je naime, o Centru za mlade čijem se početku izgradnje, nakon dugih 12 godina čekanja napokon, nazire početak. Kao što je  javnosti poznato, Grad Zadar je dobio 33 milijuna kuna iz europskih fondova kojim će se devastirani i uništeni prostor bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića prepun potencijala, pretvoriti u Centar  za mlade koji je ujedno i prvi projekt u Zadru i jedan od prvih u Hrvatskoj uopće, koji se financira iz ITU instrumenata.
Izgradnjom Centra, udomit će se brojne zadarske udruge, mladi  kreativci, ali i zadarska Gradska knjižnica koja će dobiti tisuću od  ukupno četiri tisuće kvadrata bivše vojarne i udvostručiti svoj sadašnji prostor.


Multimedijalna dvorana s 250 sjedećih mjesta
Podsjećamo, prema projektu u prizemlju novog Centra za mlade,  bit će prostori za udruge, igraonice i razne izvedbene umjetnosti  poput plesa, drame, filmova i koncerata. Velika multimedijalna  dvorana imat će preko 500 metara četvornih prostora i 250 sjedećih  mjesta. Druga etaža bit će rezervirana za adiministrativni dio i urede gradskih udruga u čijem su fokusu kultura i mladi i koje već godinama vape za svojim prostorom. Kad Centar bude završen, dobit  će zajednički krov nad glavom i priliku za sinergiju u kojoj će ponuditi nove sadržaje za mlade ljude u Zadru, kakvih već godinama u  gradu – nedostaje. Istočno krilo zgrade pripast će Gradskoj knjižnici, najpopularnijoj i najvećoj gradskoj kulturnoj ustanovi. Tih tisuću kvadrata u novoj zgradi tunelom će biti povezano sa zgradom  knjižnice, kojoj već godinama treba proširenje.
Kad se počne graditi, rok za završetak radova je 16 mjeseci.