Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

SDP U RASULU Unutarstranačke borbe iscrpile su organizaciju u Zadru

05.03.2019. 18:30
SDP U RASULU Unutarstranačke  borbe iscrpile su  organizaciju u  Zadru


U SDP-u vlada opće rasulo, o čemu svjedoče i najnoviji podaci o tome kako je od 36.000 članova samo njih 8.000 dalo pristanak da  ih stranka ubuduće kontaktira nakon primjene Opće uredbe o zaštiti  osobnih podataka. Najnovija brojka unijela je dodatnu paniku u redove  nekad najjače oporbene stranke koja je pad rejtinga zabilježila i u najnovijem istraživanju javnog mnijenja.
Naime, SDP je ovu godinu započeo sa svega 14,3 posto podrške birača,  što je njihov najlošiji rezultat u posljednjih 15 godina. I SDP-ovci sami  upozoravaju kako je stvarno stanje daleko gore  od  službenog broja od  36.000 članova te da ih je čak upola manje, no rukovodstvo ovu realnost  ne želi prihvatiti.


Učestale afere po medijima
Ovakva se situacija sve više odražava i na stanje na terenu zbog čega se   velik dio SDP-ovaca pasivizirao gubeći svaku volju za rad. Učestale afere  po medijima otkrivaju dosad najtežu situaciju u stranci, a  odlazak predsjednika Davora Bernardića traži se već nebrojeno puta.
On na odlazak, međutim, niti ne pomišlja, čak poručujući da su "u stanju preuzeti odgovornost za stanje u RH". Spremni su i za izbore za Europski parlament, pa čak i prijevremene parlamentarne izbore, napominje Bernardić, ponašajući se kao da je u stranci sve u najboljem redu.  
No, o stanju u Središnjici svjedoči i loša situacija po lokalnim organizacijma, tako i zadarskoj koju je nedavno napustio poznati gradski vijećnik Darko Vrdoljak, poručujući kako nikome ništa ne zamjera, ali  više  ne može pronaći nikakvu nit poveznicu koja bi mu dala pozitivan odgovor na pitanje zašto je u SDP-u: "Nemam nikakvu ambiciju niti si dajem  za pravo prosuđivati tko je tu u pravu, a tko u krivu, ali moj zaključak je  da se gotovo u ničemu ne razumijemo niti slažemo, da ne dijelimo vrijednosti koje bi trebali zastupati, odnosno da imamo totalno različite poglede i odgovore na pitanja tko smo, što smo i kuda želimo ići. Ukratko,  da smo dva različita svijeta", bio je jasan Vrdoljak.


Očekivano nezadovoljstvo
Kakvo je trenutačno stanje u zadarskoj organizaciji i ima li novih odlazaka članova stoga smo pitali njena predsjednika, Antuna Novoselovića  koji pak o svemu otvoreno kaže:
– S obzirom na poznate probleme u stranci, očekivano je nezadovoljstvo određenog broja članstva, što je rezultiralo odlaskom manjeg broja  članova iz organizacije, ali istodobno na svakoj sjednici Gradskog odbora imamo nova učlanjenja. Nadam se da će se stanje stabilizirati te da će  se zaustaviti odljev članstva. Primanje novih članova na svakoj sjednici  GO-a daje nam optimizam za buduće razdoblje. Nadam se da ćemo kao  stranka profunkcionirati i da će se odljev članstva u potpunosti zaustaviti. Nakon Darka Vrdoljaka nismo više imali odlazaka, primili smo još troje članova, a za sljedeću sjednicu Gradskog odbora početkom travnja također imamo tri pristupnice. Riječ je o ljudima koji politički dosad nisu  bili angažirani, a našu su stranku, u ovim bremenitim vremenima, prepoznali kao onu u kojoj žele raditi i djelovati, pojašnjava Novoselović.




Iznaći ćemo rješenje
Ne krije kako se u zadarskoj organizaciji osjeća određena rezignacija  do koje je dovela situacija u vrhu.
– Iskreno govoreći, te unutarstranačke borbe našu su organizaciju u  Zadru iscrpile i zbog toga se naše članstvo pasiviziralo. Članstvo nam je  dosta zahtjevno pa kada vide da stranke ne ide u smjeru u kojemu bi trebala ići, nezadovoljstvo iskazuju više nego članovi drugih stranaka. A to  se nezadovoljstvo ne iskazuje na stranačkim tijelima, već i preko  društvenih mreža, što dodatno oslabljuje stranku i po meni je to ogroman problem. Na taj način ta loša situacija u stranci gotovo se svakodnevno provlači kroz medije i društvene mreže, što stvara dodatne probleme jer kada naši članovi to čitaju osjećaju se loše i nezadovoljno i  zbog takvih se stvari pasiviziraju. Ali ja sam optimist i vjerujem da će  stranka ove godine iznaći rješenje i stabilizirati ovo stanje, napominje  čelnik zadarskog SDP-a.
I u Središnjici zacijelo znaju da se takva situacija odražava i na rad  članstva po lokalnim podružnicama, o čemu čelnik zadarskih socijaldemokrata kaže:
– Uviđamo to mi svi, ali treba ponuditi neka rješenja. Naš Glavni odbor, čiji sam i ja član, od početka se bavio nekim nezadovoljstvima, isključenjima i suspenzijama, nakon čega se povedu rasprave koje dovedu  do podjele članstva i najgore situacije za stranku, poručuje na kraju Novoselović dodajući kako vjeruje da je svatko svjestan činjenice da stanje  nije baš najbolje, ali ponavlja kako je  optimističan  i da vjeruje da će se situacija riješiti.


Ne raspravljamo o povjerenju  Bernardiću
Na pitanje o tome ima li predsjdnik stranke Davor Bernardić i dalje njihovu podršku, šef zadarskog SDP-a odgovara:
– Bernardić je izabrani predsjednik, tako da mi u zadarskoj podružnici o povjerenju ili nepovjerenju nikad nismo raspravljali. O tome se raspravlja na sjednicama  Glavnog odbora, a ja tu temu nikada nisam stavio na dnevni red sjednice Gradskog  odbora jer smatram da se GO ne bi time trebao baviti, već sa situacijom u Zadru, ističe Novoselović.