Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

SPOMEN U napadima na Drače poginulo 11 pripadnika varaždinskih Puma

05.03.2019. 18:15
SPOMEN U napadima na  Drače poginulo  11 pripadnika  varaždinskih  Puma


Prošlo je točno 26 godina od kada je na širem području  Suhovara svoje živote na oltar domovine položilo čak 11 hrvatskih vitezova legendarne varaždinske 7. gardijske brigade Puma, postrojbe koja  je prva ušla u Knin tijekom Oluje i zavijorila hrvatsku trobojnicu na kninskoj tvrđavi.
 – Pume su 3. i 5. ožujka 1993. izvele dva napada na selo Drače i pritom  izgubile 11 pripadnika, dok je 21 bio ranjen, na te sudbonosne trenutke  podsjeća Robert Puja, predsjednik Udruge 7. gardijske brigade Pume.


Sveta misa i krštenje
Obilježavanje je započelo svetom misom u crkvi Gospe od Zdravlja  koje je predvodio Damir Juričin, župnik Poličnika i Suhovara. Tijekom  mise bio i obred krštenja dječačića Noe, veliki dan u životu kako roditelja  tako i djeteta.
Obilježavanje ovoga dana nastavilo se prisjećanjem na poginule branitelje te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja  u neposrednoj blizini mjesnog groblja i crkve, a gdje je odana počast poginulim pripadnicima 7. gardijske brigade – Pumama.
– Stotinjak metara dalje od crkve, u Humboltovu dvorištu, poginulo je  pet suboraca, prisjećaju se suborci nazočni u Suhovarima.
Točno 24. veljače 1993. godine taktička grupa 7. gardijske brigade sa  216 pripadnika, u kojoj se nalazio i vod od četiri tenka T-55, stigao je na  zadarsko bojište. Tada nitko nije mogao pretpostaviti da će premještaj na  jug Hrvatske potrajati gotovo tri godine.
– Nakon uspješno izvedene akcije Maslenica došlo je do neprijateljskog protuudara na Kašić i Pridragu iz koje su se povukli hrvatski vojnici.  Nakon dolaska Puma na ratište, general Ivan Korade je zapovjedio akciju  na jako neprijateljsko uporište Drače odakle je napadan i sam Zadar, govore sugovornici iz Puma.
Prvi put su napad pokušali izvesti 3. ožujka 1993. godine. Napad su  ponovili i 5. ožujka, ali se dogodilo isto kao i prvog dana jer je izostala  koordinacija s postrojbama s lijeve i desne strane napadnog pravca.


Najvažnije i najsjajnije pobjede
Kroz brigadu Puma tijekom Domovinskog rata prošlo je 4.500 pripadnika, 90 ih je poginulo, jedan se još vodi kao nestali, 500 ih je ranjeno ili  ozlijeđeno. Postrojba je u ratnom putu nanizala najvažnije i najsjajnije  pobjede iz Domovinskog rata.
Vijence su položila i cvijeće zapalila izaslanstva Udruge 7. gbr Pume,  112. brigade Zadar, 7. Domobranska pukovnija, UHDDR Poličnik,  Općine Poličnik, MO Suhovare, Udruga 141. brigade Split, županijska  Udruga roditelja poginulih branitelja, Udruge branitelja Domovinskog  rata oboljelih od PSSP-a, Udruga 84. Gardijske bojne Termiti, Zadarski  tenkisti, rodbina poginulih Puma, mještani Suhovara i drugi.
Obilježavanje je nastavljeno prigodnim programom i domjenkom u  Društvenom domu Suhovare.




Na odavanju počasti i general Ademi
Na obljetnici obilježavanja poginulih hrvatskim vitezovima iz 7. gbr.  Pume nazočio je i Rahim Ademi, general HV-a. Ademi je svoju hrabrost i  strategiju pokazao već na početku Domovinskog rata kada je zapovijedao obranomu HV-a u Šibeniku tijekom napada JNA i četnika u rujnu  1991. godine, kao i pri zauzimanju nekoliko vojarni JNA u Šibeniku i  okolici. Hrvatski general Ademi za zamjenika zapovjednika Zbornog područja Gospić imenovan je 1993. godine. Svoje vojno umijeće pokazao je  i u Operaciji Maslenica, kao i u Operaciji Medački džep te u svim važnim  operacijama na području RH i BiH.