Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko šara po spomen pločama?

05.03.2019. 13:51
Tko šara po  spomen pločama?


Anifašističko obilježje na Poluotoku u ulici Jurja Dalmatinca,  podignuto u spomen desete godišnjice oslobođenja Zadra od strane  Gradskog odbora saveza boraca Narodnooslobodilačkog rata 1. studenog 1954. godine, osvanulo je išarano fašističkim i ustaškim znakovljem.  Osim spomen ploče, nepoznati počinitelji išarali su i dio Kopnenih vrata.
Od voditelja Odsjeka komunalnog redarstva, Ede Fantele, saznali smo  kako je komunalno redarstvo već u nedjelju dalo nalog da se uklone neprimjereni grafiti s kamenih spomen ploča i kamenog spomenika.
– Uklanjanje se vrši pjeskarenjem koje zahtjeva poseban uređaj i dužu  tehničku pripremu. Očekujemo da će se to danas obaviti, ukoliko vremenski i tehnički uvjeti dozvole. Ako ne, u prvoj mogućoj prilici, kazao je  Fantela.
Što se tiče neprimjerenih grafita na Kopnenim vratima, njihovo uklanjanje je nešto složenije.
-Uklanjanje grafita s Kopnenih vrata traži puno pažljivije uklanjanje, u  suradnji i pod nazorom konzervatora. Stoga će se to obaviti u skladu s  dogovorima i konzervatorskim uvjetima, kazao je Fantela.
Pored navedenih ploča, pošarana je i ploča koje je prošle godine postavljena na zgradi Pegla, u spomen na 20. rujna 1943. godine. 
O tome tko je ovo napravio u PU zadarskoj nam nisu mogli reći već su  samo potvrdili kako tragaju za nepoznatim  počiniteljima. Tko god bio  očito nije svjesan kako je sprejem pošarao kulturno dobro koje je dio bogate zadarske povijesti, posebno u slučaju Kopnenih vrata.