Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Divjak: “Ako se aktivira najgori scenarij, škole će nastavu voditi online”

05.03.2020. 11:02


Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da postoji plan prema kojem će sve škole voditi nastavu preko interneta ukoliko se situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pogorša.
"Naravno da postoji, u stalnom sam kontaktu s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, jučer sam ga izvijestila da ćemo u slučaju aktiviranja scenarija, ako bi se to dogodilo, nastavu voditi online. Pripreme su u tijeku, imamo nekoliko scenarija kako možemo odgovoriti. Sustav mora funkcionirati, a mi smo spremni", rekla je ministrica Divjak novinarima na Fakultetu elektronike i računarstva.
Dodala je kako ne očekuje da će doći do aktiviranja takvog scenarija, no da je njihova dužnost da brinu o funkcioniranju sustava i imaju spremne različite mogućnosti odgovora na takvu situaciju. "Za sada takve potrebe nema", rekla je Divjak.
Na pitanje hoće li se onda prema tom scenariju zatvarati škole, odgovorila je da konkretno do toga neće doći, ali da su pripremni i za takvu mogućnost.
"Ali nema realnih mogućnosti da se to dogodi", dodala je.
Zbog mnogobrojnih medijskih navoda da u školama nema sanitarnih sredstava- sapuna i tople vode –  ministrica kaže kako je to zadaća osnivača škola.
"Osnivači dobivaju oko milijardu i 400 milijuna kuna, što su županije koji su osnivači škola, kako bi skrbili o materijalnoj bazi u školama, i tu isprike nema. Naravno da ministarstvo obavlja svoj dio odgovornosti, a osnivači moraju preuzeti svoj dio", ustvrdila je Divjak.