Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Iz života Grada od Campoformijskoga mira do Rapallskog sporazuma

05.03.2020. 13:57


»Zadar od sumraka do mraka – Iz života Grada od Campoformijskoga mira do Rapallskog sporazuma« naslov je nove knjige zadarskog profesora i povjesničara Romana Meštrovića.
– Pred Tobom je poštovana čitateljice, poštovani čitatelju, moja treća i posljednja monografija »Iz života Grada«. Odnosi se na razdoblje prve i druge austrijske te francuske vlasti, na period kada Zadar kao metropola Kraljevine Dalmacije postaje činovnički grad sa sve manje autohtonog stanovništa i kada raspadom Austrougarske Monarhije prestaje biti političko i administrativno središte Dalmacije, piše u zahvali na kraju knjige Romano Meštrović.
Dodaje kako za cjelovitu sliku Grada nedostaje još monografija iz suvremene povijesti, ali ona će, kako profesor Meštrović piše, pričekati neka bolja vremena i sposobnije autore
.- U mom životu pa tako i izradi navedenih monografija pomogli su mi mnogi ljudi i najiskrenije im zahvaljujem. Zahvalnost prije svega dugujem svojoj obitelji koja me je pomagala na svakom koraku i na sve načine. Posebno zahvaljujem svojoj Ani bez čije pažnje ne bih mogao ni započeti ovaj obiman posao. Zahvaljujem i prijateljima: piscu i kroničaru Dragi Mariću i pjesniku, sportskom i vjerskom piscu Nebojši Gunjeviću, koji su me nesebično bodrili u radu, davali sugestije, napravili recenzije, izvršili lekturu, pribavljali povijesnu građu i mnogo toga drugog bez lipe naknade, stoji između ostalog u zahvali autora Meštrovića.
Upravo su Marić i Gunjević napisali prolog i pogovor u knjizi.
– Meštrović je i u ovoj knjizi pristupio klasičnom znanstvenom metodologijom te sve svoje teze potkrjepljuje dokumentacijom, dajući pri tome niz podataka do sada nepoznatih ili nedovoljno obrađenih. Stoga ovu knjigu svakako preporučam za čitanje, a također smatram kako je cijelog trilogiji mjesto u obvezatnoj studijskoj literaturi, kako je već u sveučilišnoj sredini izvan Zadra i postupljeno, zaključio je Drago Marić u osvrtu.
Nebojša Gunjević u pogovoru piše kako je pofesor Meštrović »navedeno razdoblje obuhvatio u cijelosti, ponovno stavljajući naglasak na svakodnevni život i to što je »malim« ljudima ispunjavalo slobodno vrijeme«.
– A kao sportaš u svojoj srži, Meštrović i u ovoj knjizi dubinski i smisleno razmatra sva sportska događanja u najširem smislu riječi, riječi su Gunjevića.