Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

JURE PLANINIĆ Preko Ciboninog »krvnika« učvrstiti lidersku poziciju

05.03.2020. 13:51


Pred košarkašima Zadra je izuzetno naporan vikend u kojem ih očekuju dvije bitne utakmice. U HT Premijer ligi sutra u 18 sati idu na megdan zahuktaloj Gorici dok u nedjelju na Višnjik stiže posljednji ovosezonski gost u regionalnoj ligi, Koper Primorska. Utakmice su to koje će umnogome determinirati razvoj događaja u dva natjecanja u kojima Zadrani paralelno participiraju. Gostovanje kod momčadi Josipa Sesara koja je napravila veliko iznenađenje u prošlom kolu svladavši Cibonu na njenom terenu s 89:84 smatra se u ovom trenutku ipak lakšim zalogajem od onog što igrače Danijela Jusupa očekuje u nedjelju protiv Primorske. U ABA ligi se ipak ne kotira tako dobro kao u domaćem prvenstvu gdje je cilj održavanje stečene prednosti od dvije pobjede ispred Cibone. Do kraja osnovnog dijela je ostalo čak 13 kola i još je praktički sve moguće te je stoga pobjeda nad Goricom jako bitna u kontekstu očuvanja startne jedinice.


Opasna Gorica
Ispremiješani osjećaji skakanja iz jedne u drugu ligu u kojima se Zadar nalazi u totalno oprečnim pozicijama, u domaćem prvenstvu prvi, a u ABA ligi zadnji, buni pomalo i igrače. Zadovoljstvo na domaćem frontu pomiješano s frustracijama u regionalnoj eliti prisutno je i kod jednog od najmlađih Jusupovih štićenika, Jure Planinića. Njemu je pak »pala sjekira u med« u zadnjih mjesec i pol nakon odlaska Akosa Kellera. Izlazak iz Mađarove sjene rezultirao je većom pažnjom trenera koji je sukladno tome odlučio davati mu puno više minuta na terenu, a posebno se to odnosi na HT Premijer ligu gdje je znao pokazati briljantne izvedbe kao što je primjerice bila ona protiv Šibenke kojoj je ubacio 20 poena i pritom uhvatio 16 lopti. Stoga bi i sutra protiv Gorice Planinić mogao biti od velike koristi.
– Gorica je jako dobra momčad pogotovo na svom terenu. To su dokazali pobjedom nad Cibonom, ali bez obzira na sve to napravili smo dobru pripremu i idemo pokušati uzeti pobjedu s kojom želimo učvrstiti našu poziciju na samom vrhu prvenstvene ljestvice – kazao je o sutrašnjem protivniku u derbiju 21. kola, a onda slijedi nova bitka za ostanak protiv Koper Primorske. U slučaju pobjede nad Slovencima trebat će i u zadnjem kolu uzeti puni plijen ako se misli konkurirati za ostanak u ligi.
– Trenutna situacija u HT Premijer ligi je za nas odlična. Na prvom smo mjestu i nadam se da ćemo ostati tu gdje i jesmo. Što se tiče regionalne lige ostalo nam je još odigrati dvije utakmice. Primorska je prva po rasporedu u nedjelju na Višnjiku i nemamo pravo na pogrešku. Moramo pobijediti kako bi se u posljednjem kolu u Beogradu protiv C. zvezde pokušali izvući iz neugodne situacije. No, ne treba previše ići unaprijed. Moramo se uvijek fokusirati samo na onog sljedećeg protivnika tako da najprije želimo riješiti Goricu pa onda Primorsku, a o Zvezdi ćemo razmišljati nakon toga.


Narasla minutaža
Za dva tjedna Planinić će napuniti 20 godina. Na Višnjiku se nalazi već dvije godine i u tom razdoblju dobivao je minute tek na kapaljku, no srećom po njega put mu se otvorio nakon odlaska Mađara Kellera. Minutaža se rapidno povećala u posljednjim utakmicama posebno u domaćem prvenstvu pa primjerice zna dobiti i više od 20 minuta po utakmici te su mu i brojke iznenada živnule. U HT Premijer ligi u 12.5 minuta prosječno ubacuje 6.7 poena i pritom uhvati 4.4 lopte dok u regionalnoj ligi još uvijek nema konstantu u igri pa zato ima i mizerne brojke, u 8.6 minuta na parketu ostvaruje učinak od 2.8 poena i 1.9 skokova.
– Mislim da svaki mladi igrač mora naporno raditi i čekati svoju priliku, a u posljednje vrijeme mislim da sam dobro iskoristio ukazano trenerovo povjerenje. Sigurno da uvijek može bolje i očekujem u nastavku sezone da ću pokazati na terenu da mogu puno više doprinositi igri i dobrom rezultatu momčadi – zaključio je Planinić.