U zadarskim školama ima sapuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Prevencija koronavirusa i poseban naputak
Autor: 
U školama djeca neće morati ruke »prati lugom« jer osnovnih higijenskih potrepština ima dovoljno, a s obzirom na to da stručnjaci svakodnevno upozoravaju kako je najbolja prevencija i često pranje ruku, sve su zadarske škole dobile i poseban naputak resornog Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo. Vrtići su i inače, pod strogim nadzorom »sanitaraca«
Zvonko KUCELIN
Djeca redovito peru ruke, ali znaju i da se sapunom i toaletnim papirom ne smiju razbacivati

Nedavno objavljena informacija kako u ovom trenutku čak 150 tisuća djece u zagrebačkim vrtićima te u osnovnim i srednjim školama nema osnovne higijenske uvjete, a to znači običan sapun za pranje ruku i toalet papir, pa potom i komentar zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kako je on u svom djetinjstvu prao ruke lugom i »bio je zdraviji nego danas«, razumljivo, izazvala je salve bijesnih komentara na društvenim mrežama te golemo ogorčenje roditelja.
U zadarskim školama srećom, djeca neće morati ruke »prati lugom« jer osnovnih higijenskih potrepština ima dovoljno. Ovo definitivno ne bi trebala biti vijest u 21. stoljeću, ali nažalost - jest. S obzirom na to da stručnjaci svakodnevno upozoravaju i objašnjavaju da je najbolja prevencija koronavirusa, visoka razina osobne higijene te posebno, često pranje ruku i sve su zadarske škole dobile poseban naputak resornog Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo.

Sve pod kontrolom

- Čim je krenuo koronavirus dobili smo poseban naputak i Minstarstva i Zavoda, a svi učitelji razredne nastave i razrednici upozorili su svoje učenike da budu ozbiljni i da se pridražavaju uputa. Da vode računa da obavezno nakon korištenja toaleta peru ruke, prije jela i poslije itd. Imamo dovoljne količine i sapuna i toalet papira i ubrusa sa brisanje ruku i vodimo računa da toga ne nestane, ali smo ipak, upozorili učenike da se ne razbacuju bez potrebe. Jer, znaju oni biti i malo - nestašni, rekla je jučer ravanteljica zadarske Osnovne škole Petra Preradovića Stanka Pera - Martinac.
Dodala je kako u školi nema niti jednog slučaja sumnje na koronavirus među učenicima, a niti među nastavnicima i profesorima. Također, kako je napomenula ravnateljica Pera - Martinac i ona, obična sezonska gripa je u opadanju.
- Prvi val sezonske gripe je prošao. Prošloga je mjeseca znalo biti i do desetak djece manje u razredu zbog gripe, ali je taj val prošao, pa mislim da je to - to za ovu godinu - zaključila je ravnateljica.

Vrtići se redovito dezinficiraju

Što se, pak, tiče one najosjetljivije i najranjivije skupine - djece vrtićke dobi, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Joso Nekić objasnio je kako su prostori gdje su djeca pod stalnom i strogom kontrolom Sanitarne inspekcije i inače, a ne samo sada kad je u pitanju prijetnja epidemijom koronavirusa.
- Sanitarna inspekcija redovito obilazi i nadzire sve naše vrtiće. Kontroliraju se i dezinficiraju svi protsori u kojima borave djeca te vrlo često i njihove igračke te posebno, kuhinje i sanitarni čvorovi. Vrtići su uvijek dobro opskrbljeni higijenskim potrepštinama, a sada i tete dodatno vode računa sa svoje strane, da djeca pažljivo i redovito peru ruke i da se prostorije redovito provjetravaju, naglasio je pročelnik Joso Nekić.

 

Umirovljenici i koronavirus

U zadarskom Domu za starije i nemoćne na Sfingi prije nekoliko dana na ulaznim je vratima osvanuo natpis - Zabranjene posjete. Međutim, kako je objasnio ravantelj Doma Marko Buljat u pitanju je - prevencija.

- Stavili smo taj natpis više iz preventivnih razloga. Nije to tako strogo, pa da nitko ne može ući. Ali, kao što znate, stručnjaci upozoravaju kako su naši korisnici umirovljenici - ljudi treće životne dobi i još ako imaju neku kroničnu bolest - najugroženiji, pa moramo biti oprezni. Inače, za sada je situacija u Domu odlična. Nitko nije bolestan, a nismo čak, imali ni obične sezonske gripe. Jako sam zadovoljan i molim boga da tako i ostane. Inače, i mi smo u stalnom kontaktu i sa Zavodom i Stožerom civilne zaštite i pratimo svakodnevno sve vezano uz epidemiju koronavirusa. Dakle, za sada je sve pod kontrolom - zaključio je ravnatelj Doma za straije i nemoćne na Sfingi Marko Buljat.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno