USUSRET DANU ŽENA Ružama i bombonijerama ne ispravljate nepravdu nanesenu ostalih 365 dana u godini!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Knjigozemskoj prikazan dokumentarni film "Od 3 do 22"
Međunarodnim danom žena prisjećamo se žena koje su zahtijevale i krvavo nam izborile humanije uvjete rada, kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na slobodno odlučivanje o majčinstvu i pravo na obnašanje svih funkcija u društvu. Dan žena nije komercijalni praznik niti dan kada nam trebaju ruže i bombonijere, poručuju aktivistikinje
Vedran SITNICA
S projekcije filma "Od 3 do 22" u Knjigozemskoj

"Od 3 do 22" je dokumentarni film u kojem se prikazuje i pokazuje jedan radni dan žene u kojem su sve njezine obaveze, kućanski poslovi, briga o djeci, a onda i briga o starijim članovima obitelji, ističe Marija Jerončić iz Kluba studenata sociologijie Antifjaka, dodajući kako se ni danas nije puno promijenila spomenuta situacija te da u 80 posto slučajeva i današnje žene nose veliki teret obaveza na svojim leđima.

Večeras "Igraj na žene"

Naime, Antifjaka ususret Danu žena u Zadru organizira nekoliko aktivnosti, prva je ovaj dokumentarni film nakon kojeg je bila rasprava na temu ženskog, feminiziranog i orodnjenog rada, drugi događaj je večeras u 20:30 sati "Igraj na žene" također u Knjigozemskoj, unutar kojeg će se održati glazbena slušaonica kantautorica s hrvatske nezavisne scene. Igrat će se Fierce Women (Strašne žene) i Alias tematski sastavljen ususret Danu žena.
- Događanjem nazvanim "Igraj na žene" u kojem puštamo glazbu slavimo žensko stvaralaštvo, a kartama s portretima žena želimo podsjetiti i ukazati na žene koje su se istaknule na raznim područjima djelovanja, kaže Jerončić pozivajući i na središnje događanje Marš - Dan žena Zadar, koji će se održati u nedjelju 8. ožujka od 16 sati na Trgu pet bunara.
- Međunarodnim danom žena prisjećamo se žena koje su zahtijevale i krvavo nam izborile humanije uvjete rada, kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na slobodno odlučivanje o majčinstvu i pravo na obnašanje svih funkcija u društvu. Dan žena nije komercijalni praznik niti dan kada nam trebaju ruže i bombonijere. Ružama i bombonijerama ne ispravljate nepravdu nanesenu ostalih 365 dana u godini, poručuju iz Antifjake.

Viša stopa nezaposlenosti i niža mjesečna zarada

Ističu kako žene u odnosu na muškarce u Hrvatskoj imaju nižu stopu ekonomske aktivnosti, nižu stopu zaposlenosti, višu stopu nezaposlenosti i nižu mjesečnu zaradu. Žene češće rade na nepuno radno vrijeme uz prekide u radnom odnosu. Žene se, navode dalje aktivistice, ispituje o planiranju trudnoće i odbija zaposliti zbog iste. Žene imaju manji broj godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima.
- Femicid u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava. U proteklih pet godina 91 ženu ubili su njihovi muževi, bivši muževi, partneri ili druge bliske muške osobe. Od ukupnog broja slučajeva obiteljskog nasilja evidentiranih u sustavu socijalne skrbi, u 72% slučajeva žrtve su bile ženske osobe, a u 87% počinitelji su bili muškarci.

- Odbijamo trpjeti! Odbijamo šutjeti! Dosta nam je proživljavanja života kao sluge i žrtve! Dosta nam je da drugi govore u naše ime, ali ne i u našem interesu! Borba ima smisla samo ako smo skupa u njoj! Sve žene, sve majke i sve radnice! Zato dođite u nedjelju da i mi budemo žene koje su se borile za pravdu i osigurale bolji život generacijama žena iza nas, poručuju iz Antifjake.
 
 
 

STATISTIKA


Femicid u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava. U proteklih pet godina 91 ženu ubili su njihovi muževi, bivši muževi, partneri ili druge bliske muške osobe. Od ukupnog broja slučajeva obiteljskog nasilja evidentiranih u sustavu socijalne skrbi, u 72% slučajeva žrtve su bile ženske osobe, a u 87% počinitelji su bili muškarci
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno