Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZAŠTITA OD EPIDEMIJE Bilaver: Luci Gaženica svakodnevno šaljemo najnovije obavijesti o virusu

05.03.2020. 14:38


Na nedavnom sastanku u Zadarskoj županiji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, odgovarajući na pitanje o korona virusu i sigurnosti luka, izjavio je kako »kruzerske luke u ovom trenutku još uvijek nemaju upute, ali će ih dobiti«:
– Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će morati provoditi, koordinirat ćemo sve to na nacionalnoj razini i spuštati dolje, najavio je Butković.
U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture stoga smo provjerili je li luka Gaženica dobila upute, u čemu se one zapravo sastoje te jesu li već počeli postupati po njima. Državni tajnik Minsitarstva, Josip Bilaver, detaljno nam je opisao postupak komunikacije s lukom Gaženica s kojom su, zbog ovog opasnog virusa, u stalnoj vezi.


Fokus na putnicima iz opasnih zona
– Naše je ministarstvo u kontaktu s državnim i županijskim lučkim upravama, prije svega Lučkom kapetanijom, te svakoga dana nakon održavanja sjednice Nacionalnog stožera lučkim kapetanijama i lučkim upravama šaljemo obavijesti ažurirane nakon sjednice Stožera. U to spadaju informacije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Svjetske zdravstvene organizacije te Europskog centra za suzbijanje zaraznih bolesti i kontrolu. Važno je da mi, uz opće upute kojih izdalo HZJZ, a koje se odnose na upute o highijeni, poput onih o pranju ruku, posteljine, nošenja rukavica i ostalog iz područja osobne higijene, svakodnevno šaljemo najnovije informacije u 10 i 15 sati, kako bi luke bile u tijeku sa svim relevantnim događanjima. U tom lancu sudjeluju Carina, Granična policija, Sanitarna inspekcija te lučke kapetanije, kazao nam je Bilaver, napominjući kako im je fokus prije svega na putnicima koji dolaze iz regija najviše pogođenih zarazom.
Državni tajnik pojasnio nam je i o kakvim se konkretno uputama radi, napominjući kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo naglasio da se bolest vrlo vjerojatno prenosi tijekom bliskog kontakta, kapljičnim putem i inhalatorno. U uputama kojih su poslali luci Gaženica, ističe Bilaver, tako se navode i mogućnost prijenosa zaraze prljavim rukama, zagađenom hranom ili vodom, spolnim putem ili putem krvi. Zabilježeni simptomi su povišena tjelesna temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima te umor i opća slabost.


Sumnja na bolest radnika
U nastavku uputa poslanih iz Ministarstva navodi se kako će u Luci reagirati kod sumnji na bolest radnika, kaže nam dalje Bilaver:
– Ukoliko osoba ima sumnju da je bila u kontaktu s izvorom korona virusa te počne pokazivati znakove bolesti dišnog sustava, odnosno ima kašalj, teškoće disanja ili visoku temperaturu, o tome mora obavijestiti stručnjaka zaštite na radu kod poslodavca ili drugu odgovornu osobu poslodavca radi poduzimanja mjera zaštite zdravlja ostalih zaposlenika kod poslodavca te potražiti liječničku pomoć na način da obavijesti svog liječnika obiteljske medicine, dežurnog epidemiologa u nadležnom zavodu za javno zdravstvo ili nadležnu bolnicu te otiđe na pregled prema dogovoru s liječnikom kako se ne bi zaraza širila dalje. Kod sumnje na bolest radnika prouzročenu koronavirusom, stručnjak zaštite na radu ili druga odgovorna osoba poslodavca odmah mora kontaktirati nadležnog epidemiologa, stoji u naputku luci Gaženica koju nam je dostavio državni tajnik, ističući kako u uputama precizno navode i način postupanje s oboljelima i njihovim kontaktima:
– Oboljelima koji dolaze iz zahvaćenih područja neophodna je hospitalizacija i mora ih se tretirati kao zaražene osobe dok se zaraza ne isključi mikrobiološkom obradom. Za zdrave osobe koje su bliski kontakt oboljeloga od koronavirusa predviđen je aktivni zdravstveni nadzor koji podrazumijeva svakodnevno mjerenje temperature i javljanje teritorijalno nadležnom epidemiologu kroz 14 dana. Ukoliko nije moguće organizirati samoizolaciju kod kuće, neophodan je boravak u organiziranoj karanteni. To je za sada najbliža bolnica u kojoj je organizirana karantena. Radnicima koji su u samoizolaciji kao i osobama na liječenju, izostanak s radnog mjesta tretira se kao privremena nesposobnost za rad, odnosno bolovanje, kaže nam državni tajnik o uputama što su ih poslali luci Gaženica.