HSP AS ne može u izbore bez odobrenja skupštine vjerovnika

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
STRANKA U STEČAJU Iako su najavili ulazak u kampanju
O izborima s njima nisam niti razgovarala, a kontaktiraju me samo oko stečaja, na čemu i trenutačno radimo. Dakle, ja ne mogu voditi njihovu kampanju, niti njeno financiranje, oni za to trebaju odobrenje skupštine vjerovnika, kaže stečajna upraviteljica Josipa Jurčić
HSP AS
Zadarski čelnici HSP AS-a i Hrvatskih suverenista pokušavaju dogovoriti koaliciju - Slobodan Dević Pićo i Darko Pedić

HSP Ante Starčevića najavio je izlazak na lokalne izbore, ističući kako dogovaraju i suradnju s Hrvatskim suverenistima Hrvoja Zekanovića. Predsjednik županijske organizacije HSP AS-a, Slobodan Pićo Dević, javnosti je tako poručio da su »osnaženi novim članovima koji im svakodnevno pristupaju«, te vode i razgovore s potencijalnim partnerima oko suradnje i moguće koalicije. Napominje i da su spremni samostalno izaći za izbore, što je ipak smiona odluka, ne samo zbog činjenice da su ih loši rezultati na dosadašnjim izborima praktično pomeli s političke scene, već stoga što je nad njima - otvoren stečaj.
Naime, iako Dević poručuje da su otplatili dugove, registar stranaka Ministarstva uprave i pravosuđa otkriva stvarno stanje stranke, ali i njen pravi naziv - »Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević u stečaju«. Tko, dakle, s njima misli pregovarati mora na pregovore zvati i stečajnu upraviteljicu ili vjerovnike. Možemo samo zamisliti kako bi izgledali pregovori na koje bi lokalni HSP AS u Zadar pozvao i sve vjerovnike.

Dević bez komentara

Naime, želeći biti sigurni kako starčevićanci za izbore doista trebaju proći svu ovu proceduru, kontaktirali smo njihovu stečajnu upraviteljicu u Zagrebu, Josipu Jurčić. Ona je, pak, detaljno pojasnila na koji način stranka može na izbore, napominjući da za pregovore trebaju - odobrenje skupštine vjerovnika.
- Preuzela sam poslovanje stranke u smislu financijskog podmirenja vjerovnika te ne zastupam njihove stranačke interese, niti se bavim onim što radi predsjedništvo stranke, odnosno u tom pogledu i nisam preuzela funkciju predsjedništva. O izborima s njima nisam niti razgovarala, a kontaktiraju me samo oko stečaja, na čemu i trenutačno radimo. Dakle, ja ne mogu voditi njihovu kampanju, niti njeno financiranje, oni za to trebaju odobrenje skupštine vjerovnika, pojasnila nam je stečajna upraviteljica.
Odgovor o tome kako u tom slučaju misle izići na izbore zatražili smo od predsjednika županijske organizacije, međutim Slobodan Pićo Dević nije htio razgovarati na ovu temu, upućujući nas na tajnika stranke Boška Bagara. Ni Bagar, međutim, nije bio raspoložen za razgovor, odgađajući izjavu za ponedjeljak.

Stranka ugašena prošle godine

Bit će stoga zanimljivo pratiti kako će starćevićanci u Zadru i županiji uopće ući u izbornu utrku te s kim će, u statusu stranke u stečaju, uopće moći pregovarati. Stečaj definitivno zahtijeva »blagoslov« vjerovnika te je pitanje hoće li starćevićanci ući u taj postupak i kako će on u konačnici rezultirati.
Naime, Trgovački sud u Zagrebu 21. ​veljače donio je rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad HSP-om Ante Starčevića, čime je ugašena jedna od najstarijih pravaških stranaka koja se godinama nalazila u financijskim problemima, a oslabljena je i smjenama rukovodstva.
Bivši dopredsjednik stranke, Ante Žoni Maksan, još je u siječnju prošle godine najavio da će riješiti probleme stranke te donacijama platiti sva dugovanja, napominjući da pokušavaju financijske probleme u potpunosi rješavati i dugove svesti na nulu. Maksan je prošle godine čak najavio veliko ujedinjenje pravaša, ističući kako su postigli dogovor s HČSP-om, a uskoro i s HSP-om, međutim pravaši Karla Starčevića odbili su ga veeć u startu, ne slažući se s činjenicom da im Maksan već unaprijed postavlja uvjete.

Pedić: Uskoro ćemo osnovati ogranak Suverenista za županiju

Starčevićanci su već najavili suradnju sa Suverenistima, a o tome u kakvoj su situaciji lokalni Suverenisti, odnosno djeluju li još s koordinatorom ili će Darko Pedić kao koordinator županijske organizacije uskoro biti imenovan za predsjednika, Pedić kaže kako je zanimanje za Suvereniste, kao jednu od najaktivnijih i programski jasnu parlamentarnu stranku, na nacionalnoj i lokalnoj razini jako dobro te očekuju izvrstan rezultat. Nakon osnivanja gradske organizacije, uskoro osnivaju i županijsku.

- Kako se kod nas u stranci predsjednici lokalnih organizacija ne imenuju, već ih demokratski biraju članovi, ne znam hoću li biti izabran na neko čelno mjesto, no izgleda da su naši članovi vrlo zadovoljni mojim radom i angažmanom u Županijskoj skupštini, kaže Pedić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 2.7 (3 glasova)