Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Matematika joj je ljubav iz djetinjstva, hobi i izazov

05.03.2021. 11:23


Dok je za većinu učenika matematika bauk, za Stellu Čolo je, kako kaže, hobi.
Naime, Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je ove godine prvu virtualnu dodjelu nagrada Oskar znanja, nagrade učenicima i mentorima pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja u znanju koja su se održala u protekloj školskoj godini.
– Ustrajnost i upornost se isplate, poruka je sa 16. dodjele nagrade Oskara znanja koju su za svoje znanje i umijeće dobila 282 učenika. Priznanje su dobila i njihova 192 mentora koji su ih poticali i pomogli im da dođu do Oskarom nagrađenih uspjeha.


Kvalifikacija za Europsku matematičku olimpijadu
Stella Čolo, učenica drugog razreda Gimnazije Franje Petrića, našla se u ovom odabranom društvu dobivši dva Oskara znanja.
– Ljubav prema matematici traje od djetinjstva, uvijek su me privlačili brojevi. Dok sam bila dijete, radije sam birala matematičke igre umjesto društvenih. Kad sam u školi krenula učiti matematiku, ti zadaci su mi bili zanimljvi, a kasnije kad su zadaci postali još teži, postali su mi još zanimljiviji te sam počela još više raditi. U biti, sviđa mi se taj izazov, otkriva Stella i dodaje da se, kako kaže, ozbiljna ljubav prema matematici dogodila u sedmom razredu.
Tada je krenula na prva natjecanja, kao učenica OŠ Stanovi. Međutim, naglašava da ne uči zbog natjecanja i nagrada.
– Da nema nagrada, svejedno bih učila i radila. Matematika mi je hobi, govori Stella koja je ipak sretna i ponosna zbog Oskara znanja.
Prošle je subote bila na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke koja je kvalifikacija za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke. Naša je Stella zasjala na drugom mjestu i tako osigurala sudjelovanje i na Europskoj.


Matematika (ni)je bauk
– Sad se pripremam i više nego inače, a obično je to jedan do dva sata dnevno. Krenem odmah nakon nastave pa stižem. Slobodnog vremena imam samo ponekad, tada čitam i družim se s prijateljima, saznajemo od Stelle koliko je potrebno ulagati za uspješne rezultate.
Najveća podrška joj je obitelj, a itekako je zanimljivo da nema mentora, već se priprema sama i to joj ne predstavlja problem.
Stella planira studirati, kao što je i očekivano, matematiku.
– Onim učenicima koji vole matematiku poručujem neka nastave razvijati tu ljubav i neka i dalje vježbaju jer će im se to možda pokazati kao dobar izbor u životu. Naime, osim mogućnosti sudjelovanja na natjecanjima i putovanja, vježbanjem matematike razvija se i logično razmišljanje koje će im dobro doći u životu, poručila je mlađim kolegama iz školskih klupa.
Istaknula je kako je zahvaljujući matematici putovala na natjecanja, tako da je i to jedno vrlo vrijedno iskustvo koje bi možda moglo privući učenike. Onim učenicima kojima matematika i nije najdraži predmet poručuje da se ne treba bojati matematike te se ponekad samo treba malo potruditi.




Niz uspjeha
Stella već ima iskustva s brojnim natjecanjima kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. U osmom razredu sudjelovala je na Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi na Cipru gdje je osvojila broncu. Prije toga je sudjelovala na kvalifikacijama za ovo natjecanje, na Hrvatskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi gdje je osvojila prvo mjesto, a u osmom razredu na državnom prvenstvu osvojila je treće mjesto.