Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Migavice ugrožavaju život podmorja i prijete nestankom ribe

05.03.2021. 11:45


Kako živi Rava, otok u zadarskom arhipelagu koji administrativno pripada Gradu Zadru, pokušali smo doznati od predsjednika Mjesnih odbora Male i Vele Rave. Obojica su nam ispričala kako more, za koje se moglo čitati, kako je zamašćeno, trenutačno nije takvo nego čisto. Predsjednik MO-a Vela Rava, Nediljko Ćuća kaže kako je brod Cromarisa otišao nakon ljeta te trenutačnono ne postoji ekološka opasnost.


Na Veloj Ravi žele igralište za male
– Nisam upoznat s time da trenutno postoje neka onečišćenja. Brod Cromarisa koji je bio privezan pored Rave odvezen je nakon ljeta na remont te trenutačno nema zagađivača. U tom je periodu more je nekad znalo biti prljavo te nije bilo baš privlačno kupačima, ali mislim kako trenutno te mrlje nisu prisutne, a kako će to utjecati na kupače u budućnosti, to ćemo pričekati ovo ljeto, kaže Ćuća ističući, pak, kako su njihov najveći problem migavice (koće za ludar op. a.) čija aktivnost ugrožava podmorski život, a i život ribara.
– Naime, više brodova povlače ludar uzduž kroz Ravski kanal te mrežama uništavaju podmorje, a zbog velikog broja koća izlov ribe je prevelik te nam prijeti opasnost od devastacije podmorja i problem nestanka ribe, objašnjava Ćuća.
Predsjednik MO-a Vela Rava osvrnuo se i na trenutno stanje na Veloj Ravi, te je napomenuo kako rade na tome da se na Veloj Ravi izgradi igralište za djecu.
– Od nekih većih planova trenutno razmišljamo o izgradnji igrališta za naše najmlađe stanovnike. Mala Rava ima dječje igralište pa trenutno planiramo i mi izgradnju igrališta.


Treba još više ulagati
Predsjednik Male Rave, Zdenko Simčić, ističe kako je more oko Rave čisto te da se nitko od mještana nije žalio, niti vidio onečišćenje.
– Ja sam stalno tu na otoku te poznajem situaciju, ali nisam upoznat s tim problemom, rekao nam je Simčić dodajući kako se pazi da se ne bi događali ekološki incidenti.
– Znam kako je tu bio brod tvrtke Cromaris, odnosno praonica mreža, ali trenutačno ni on nije privezan uz otok, a i smatram kako iz te tvrtke brinu o svim zakonskim odredbama vazanim za očuvanje okoliša, naglasio je Simčić.
Simčić se osvrnuo i na ukupnu situaciju na svom otoku. Na spomenutoj funkciji predsjednika MO-a već je osam godina te poznaje sve probleme ovog otoka. Kao i mnogi drugi otočni mjesni odbori i Simičić kaže kako bi odnos Grada Zadra prema otocima mogao biti i bolji, odnosno kako smatra da se ne ulaže dovoljno u otoke zadarskog arhipelaga.
– Dvanaest mjesnih odbora smješteno je na otocima te svakako smatram da možemo u njih ulagati malo više. Ljudi trebaju bolje shvatiti da na otocima sve rade mještani, koji su volonteri i koji sami žele poboljšati stanje na otoku na kojem žive i zahvaljući njima otok opstaje i raste. Svakako da ne možemo usporediti MO na kopnu i neke otočne mjesne odbore koji nisu pod tolikom skrbi kao ti MO-i do kojih je pristup jednostavniji i lakši, zaključio je Simčić.