Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Priroda – adut Zadarske županije i Hrvatske

05.03.2021. 14:00


Njemački magazin Reisen Eexclusiv objavio veliki članak o hrvatskim nacionalnim parkovima, autora Franka Störbraucka, 16. veljače 2021., izvijestila je voditeljica ispostave HTZ-a u Münchenu Nera Miličić.
U članku navodi kako je Hrvatska jedna od europskih zemalja najbogatijih pitkom vodom, kao i velikim brojem različitih biljnih i životinjskih vrsta.


Parkovi kao aduti Hrvatske
Hrvatska umjereno kontinentalna, te blaga mediteranska klima omogućuju široki spektar aktivnosti u svako godišnje doba. Broj sunčanih sati u Hrvatskoj je daleko iznad europskog prosjeka – gotovo dvije tisuće u kontinentalnom dijelu i preko 2500 na obali i otocima.Posebno je predstavljeno svih osam hrvatskih nacionalnih parkova.
– Zaštićena priroda u nacionalnim parkovima Hrvatske idealno je odredište za putovanje svima koji žele planinarenje i kampiranje. Ali gdje točno? Što nude nacionalni parkovi? Evo pregleda nacionalnih parkova u Hrvatskoj, stoji na početku njegove objave, u ovo vrijeme pandemijskih strahova posebno inspirativno.
Hrvatska riječ krš = karst izraz je koji nam je poznat za krajolik u kojem vlada kamen. Čista voda rijeka i mora, razne biljne i životinjske zajednice, endemski biotopi i netaknuti krajolici jamče vam izvrsna iskustva u hrvatskoj slobodnoj prirodi. Nacionalni parkovi u Hrvatskoj idealni su za brdski biciklizam, penjanje, planinarenje, kampiranje, jahanje, ribolov, rafting i speleologiju.
Potom navodi osam nacionalnih parkova, četiri na obali i četiri u planinama: Brijuni, Kornati, Mljet, Krka, Plitvička jezera, Risnjak, Paklenica i Sjeverni Velebit. Slijedi predstavljanje u kratkim portretima.


Aduti Zadarske županije
Zadarskoj županiji je adut što, makar je u njenom obuhvatu jedan nacionalni park, predstavlja rijetku sredinu iz koje se dnevno organiziraju lako dostupni posjeti u čak četiri parka: Paklenicu, Kornate, Krku i Plitvička jezera, a u dohvatu je i Sjeverni Velebit. Čak i Šibensko kninska županija, sa dva parka, teže može ponuditi takvu lepezu, a i iz većine Zadarske županije Kornati su dostupniji nego iz Šibenika.
Dodati je tome, kad sebe hvalimo, parkove prirode, kojih Zadarska županija u svom obuhvatu ima tri – Vransko jezero, Velebit i Telašćicu.




Iz kratkih opisa
Kornati: Vertikalni klifovu mamac za oči – Sa 152 otoka i grebena najgušći arhipelag između Dugog otoka i Žirja, a NP uključuje 89.Oko četvrtine područja parka čini kopno, a ostatak je dio morskog ekosustava. Okomite litice, »krune«, okrenute prema pučini fenomen su parka.
Krka: vodopadi i kanjoni – Između ostalog, ovdje su 1960-ih snimani veliki dijelovi filmova o Winnetouu. Čista djevičanska krška rijeka sa sedam čarobnih slapova, u dvije trećine toka teče kroz kanjone. Tu je preko 800 biljnih i 200 životinjskih vrsta. Vodenice na rijeci i iznad slapova, obrambene tvrđave iznad kanjona, slikovito ušće Čikole iznad Skradinskog buka, ušće Krke s jezerom Prokljan, Skradinski buk, otočić Visovac s franjevačkim samostanom u idiličnom parku s kulturnom poviješću, pravoslavni manastir Krka (Arhanđelovac), Roški slap,.. nabrojane su atrakcije.
Plitvička jezera: Rezervat iskonske šume sa 120 vrsta ptica Najpoznatiji NP u Hrvatskoj sa 16 velikih i malih jezera kao biseri nanizani na lanac, od 1979. na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Mjesto filma Winnetou – »Blago u Srebrnom jezeru«, čak 136 metara visokog vodopada, ljeti savršena zaštita od vrućine, sa osam pješačkih staza kroz guste zelene šume…
Sjeverni Velebit: Odličan za pješačenje i jahanje


Paklenica: Meka za penjače i posjetitelje špilja
Paklenica je smještena u južnom dijelu Velebita i jedno je od najatraktivnijih prirodnih područja na Mediteranu. Dominiraju guste šume crnog bora i bukve, špilje, korita i izvori pitke vode ispod najviših velebitskih vrhova. Velika Paklenica meka je za penjače. Posjetitelje špilje privlači impozantna Manita peć. Kamena staza vodi od ulaza u park kroz klisuru do planinarske kolibe. U planinama još uvijek postoje utvrđena skloništa.