Registar otoka - atrakcija i promidžba!?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sačinilo
Registar otoka, osim zakonske obveze i administratvine uloge, može i treba biti i atraktivan promidžbeni materijal za hrvatski turizam
Zadarski list
Zapadni dio Dugog otoka sa Velim ratom, Panterom i Čunom

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, na temelju dugo upisane obveze u Zakona o otocima uspostavilo je Registar otoka. Evidentira 1244 otoka, otočića, hridi i grebena u Lijepoj našoj.
Makar opustio, uvelike nenaseljen, pa i nerazvijen, ovo je najljepši dio Hrvatske. Registar je klasificiranih po obilježjima i drugim parametrima bitnim za upravljanje, korištenje i čuvanje jedinstvene geo cjeline.Podatkovno i kartografski evidentira 78 otoka, 524 otočića i 642 hridi u sastavni teritorija RH, stvarajući baze podataka i podloge za izvještaje neophode za vođenje politike razvoja otoka. Može se pretraživati prema nizu parametara i donosi brojne informacije.

Jedinstvenost u Europi

Pa tako možemo doznati da je hrvatsko otočje drugo po veličini Sredozemlju, da je Hrvatska uz Finsku jedina zemlja EU koja ima Zakon o otocima, da na našim otocima s poluotokom Pelješcem živi 132.756 stanovnika,u 18 gradova i 41 općini, odnosno u 345 naselja.
Svaki 32. stanovnik RH je otočanin, a 69,5% hrvatske obale čine otoci. Najviši otočni vrh je Vidova gora na Braču sa 778m, najdulju obalnu crtu ima otok Pag, najveću površinu Cres, najduži je Hvar, a najnastanjenij Krk sa 19.383 stanovnika.
Ovome svakako treba dodati i - promidžbu u spoju samog registra i poveznica s Ministarstvom turizma i sporta, pa i Ministarstvom kulture i informiranja, jer rijetke su zemlje s ovakvim fenomenom, a od onih u toplom miru Europe (Mediteranu) samo još Grčka. Uz povezivanje s web servisima više od 30 javnopravnih tijela u RH, svakako ga povezati s prethodno spomenutim ministarstvima, dajući mu i tu funkciju.

Zadarska priča

Naseljeni otoci Zadarske županije: Pag – dio, Vir, Ugljan, Pašman, Babac, Ošljak, Dugi otok, Iž, Rava, Silba, Molat, Ist, Olib, Premuda, Vrgada, Sestrunj, Rivanj i Zverinac.
Od 602 otoka i otočića u Zadarskoj županiji ih je 147 (25%). Prvi po redu veličine ovdje je Pag, 5. u državi. Prvi u potpunosti u ovoj županiji - Dugi otok je 7. u zemlji, pa je 12. Pašman, a slijede Ugljan, Olib, Molat, Vir, Iž, Sestrunj, Silba, Ist, Premuda, Maun, Zverinac, Škarda, Rava, Rivanj, Vrgada, Lavdara, Katina, Planik, Gangaro, Babac, Tramerka, Murvenjak, Košara, Glamoč, Krknata, Knežak, Ošljak, Luški, Gornja aba, Beli, Utra, Morovnik,...

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno