Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Turistička zajednica Zadarske županije prva odreagirala

05.03.2021. 12:30


U vremenu smo u kojem je turističkim radnicima osluškivanje epidemioloških mjera, pa i mjera vladine pomoći, još uvijek intenzivnije, a i bitnije, od informacija o rezervacijama. Citirat ćemo i izvršnog direktora TUI koji kaže: Uvjereni smo da će cjepivo i poboljšane mogućnosti testiranja donijeti potrebnu sigurnost da bismo uskoro mogli putovati. Navodi i da izlazak iz zaključavanja vidi u Britaniji i po najavama i Njemačkoj, a za vlade južnoeuropskih zemalja kaže kako su predstavile dobre koncepte za novi početak.


Predstavljen projekt Safe stay in Croatia
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor HTZ-a Kristjan Staničić predstavili su projekt Safe stay in Croatia, web platformu putem koje svi zainteresirani dionici mogu pronaći informacije o tome što predstavlja, preuzeti sigurnosne oznake, što znači uključiti se, i ostaviti svoje dojmove.
Uz poznatu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) Safe Travels, osmišljena je ova nacionalna oznaka, kao kotačić u etabliranju Hrvatske kao sigurne i poželjne destinacije. To je i poticaj svim dionicima u lancu putovanja – od benzinskih postaja do zračnih luka i trajekata kao i hotelima, marinama, privatnim apartmanima, muzejima i drugim atrakcijama, za nastavak pridržavanja epidemioloških mjera i besplatno uključivanje u Safe stay projekt, kojim se sigurnost i zdravlje nas i gostiju stavilo na prvo mjesto.
– Propisanim protokolima obuhvatili smo više od 200.000 ugostitelja i pružatelja usluga u turizmu, istaknula je Brnjac dodavši kako je važno da nacionalna oznaka bude dostupna svim dionicima u turizmu i lancu putovanja, što je i postignuto.
Za promotivnu kampanju zadužen HTZ, provodit će je kroz ožujak i travanj na tržištu Njemačke, Austrije, Italije, Poljske, Velike Britanije, Češke, Slovačke, Mađarske, Francuske i Nizozemske putem videa, na online kanalima i društvenim mrežama te na najčitanijim online portalima tih tržišta.
Zainteresirani putem www.safestayincroatia.hr mogu pretraživati sve dionike turističkog sektora koji nose oznaku, naći informacije o zdravstvenim i sigurnosnim protokolima u sedam kategorija, ali i informacije kako postupiti u slučaju sumnje na COVID-19.
Pozvani su svi zainteresirani dionici turizma i povezanih djelatnosti da se uključe u Safe stay in Croatia kampanju, besplatno preuzmu sigurnosne oznake i doprinesu percepciji Hrvatske kao sigurne destinacije.
Oznake sigurnosti Safe stay in Croatia u fizičkom obliku su distribuirane prema regionalnim TZ-ima koje daljnju distribuciju izvršavaju prema lokalnim.


TZ Zadarske županije u realizaciji projekta »Safe stay in Croatia«
Turistička zajednica Zadarske županije aktivno se, gotovo prva u zemlji, po iznošenju osnovnih informacija, uključuje u projekt s ciljem brendiranja županije i/unutar Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.
TZ županije apelira na sve dionike u turizmu da se uključe kako bi što više subjekata s područja Zadarske županije ispoštovalo i primijenilo sigurnosne mjere, te u konačnici dobilo oznaku »Safe stay in Croatia« koja gostima jamči zaštitu i sigurnost.
Zahtjev za korištenje oznake podnosi se putem internetske stranice www.safestayincroatia.hr, ispunjavanjem osnovni podaci o kategoriji za koju se ponosi zahtjev, te se prihvaćaju Protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj, kao i nadzor nad poštivanjem propisanih protokola. Nakon odobrenja korisnik dobiva oznaku u vektorskom obliku, koju može koristiti u svim vrstama marketinškog alata za svoj objekt, te oznaku u fizičkom obliku preuzima u nadležnoj lokalnoj TZ. TZ županije će distribuirati naljepnice lokalnim, koje će ih raspodijeliti subjektima koji ispune uvjete, uz obavezno evidentiranje svih korisnika oznake.
»Nakon nevjerojatno izazovne sezone 2020. u kojoj smo ostvarili iznimne rezultate u usporedbi s konkurencijom, kako domaćom, tako i stranom, moramo pokazati kako smo spremni to ponoviti. To možemo samo ako ponovno dokažemo kako smo sigurna destinacija kojoj je stalo do njenih gostiju. Stoga je svakako, prije samih turista koje je potrebno dobro educirati i upoznati s protokolima i mjerama, od velikog značaja da što više naših pružatelja usluga budu nositelji oznake >>Safe stay in Croatia<<«, ističe direktorica Mihaela Kadija podržavši projekt uz očekivanje snažnog odaziva subjekata sa svog područja.




Produžene mjere potpore Vlade
Mjera za očuvanje radnih mjesta nastavlja se i u ožujku, što će državu stajati od 300 do 400 milijuna kuna, a i mjera naknade fiksnih troškova, rečeno je nakon sastanka predstavnika Vlade s predstavnicima poslodavaca. Navedeno je da je primjena mjera poprilično slična uvjetima za siječanj i veljaču.
Vlasnici ugostiteljskih objekata s obzirom na ograničen rad bez obzira na mogućnost otvaranja terasa moći će biti korisnici mjera uz dokaz pada prihoda od 40 ili 60 % na više, sa skalama potpore od 2.000 do 4.000 kuna.


Nove mjere Stožera
Stožer civilne zaštite RH donio je izmjenu Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama u trajanju do 15. ožujka 2021.:
– ugostiteljski objekti i OPG-i hranu, piće,.. mogu usluživati samo na otvorenim terasama, i drugim otvorenim prostorima, a radno vrijeme može biti od 6 do 22h
Ugostiteljski objekti dostavu, ili isporuku hrane, pića, napitaka i slastica mogu vršiti uz pridržavanje mjera: osobnim preuzimanjem pred ulazom u objekt bez ulaska, ili dostavom.
Iznimno u objektima iz skupina »Hoteli«, »Kampovi« i »Ostali ugostiteljski objekti za smještaj« dopušteno je u zatvorenim prostorima usluživati samo goste koji u njima koriste smještaj.
Dozvoljeno je uplovljavanje svih vrsta kruzera umjesto prethodnog ograničenja na one sa do 200 putnika.